Husiler, ABD’nin Yemen’deki hedeflerinden biri olan Ras İsa Limanı’ndan Kızıldeniz’e petrol sızıntısı yaşandığını duyurdu.
Husilere ait hükümetin Dışişleri Bakanı Cemal Amir, ABD’nin Hudeyde’de bulunan Ras İsa Limanı’na yönelik saldırılarının Kızıldeniz’de büyük çapta petrol sızıntısına neden olduğunu bildirdi. Amir, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres başta olmak üzere BM yetkililerine bir dizi mektup gönderdi.
Mektubunda Amir, “ABD, saldırı düzenlediği Ras İsa Limanı’nın sivil altyapısını tamamen seri hale getirerek yok etti. Üstelik ABD saldırıları, Kızıldeniz ve çevresindeki sulara petrol türevlerinin sızmasına yol açarak büyük bir ekolojik felaket riski doğurdu,” ifadelerine yer verdi.
Amir, söz konusu petrol sızıntısının hassas deniz ekosistemini tehdit ederek mercan resifleri ve balık yumurtlama alanlarını ortadan kaldırma tehlikesi taşıdığına dikkat çekti. Bu durumun, bölgedeki eşsiz biyolojik çeşitliliği yok etmesinin yanı sıra balıkçılıkla geçimini sağlayan binlerce kişinin yaşam alanlarını da tehdit ettiğini vurguladı.
ABD’nin Ras İsa Limanı’na düzenlediği bu saldırıları “savaş suçu” olarak nitelendiren Amir, bu yıkıcı etkilerden dolayı uluslararası sorumluluğun Washington’a ait olduğunu belirtti.
YEMEN’İN HAM PETROL İHRACATI İÇİN İNŞA EDİLEN İLK LİMAN
Husilerin kontrolünde bulunan liman, 17 Nisan’da ABD’nin yoğun hava saldırılarının hedefi olmuştu. Yapılan saldırılarda en az 74 kişinin hayatını kaybettiği ve 171 kişinin yaralandığı bildirilmiştir.
1980’li yılların ortasında faaliyete geçen Ras İsa Limanı, Yemen’in ham petrol ihracatı için inşa edilen ilk liman olma özelliğine sahiptir. Liman, kentin kuzeyinde, Yemen’in iç bölgelerindeki Marib bölgesinden uzanan yaklaşık 439 kilometrelik boru hattının son noktasıdır.
Yemenli Safer Petrol Şirketi tarafından işletilen bu limanda, 3 milyon varil kapasiteli 34 yakıt tankı bulunmaktadır. Limanın günlük ham petrol sevkiyat kapasitesinin 15.000 ile 60.000 varil arasında olduğu bilinmektedir. Ayrıca, liman, Husiler için önemli bir ekonomik kaynak olmanın yanı sıra bölgesel enerji yolları açısından da stratejik bir öneme sahiptir.
YEMEN’E YÖNELİK HAVA SALDIRILARI
Husiler, 7 Mart’ta yaptıkları bir açıklamada, İsrail’e Gazze’ye yardım girişine izin vermesi için 4 gün süre verdiklerini; aksi takdirde İsrail’e karşı deniz operasyonlarını yeniden başlatacaklarını belirtmişti.
ABD Başkanı Donald Trump ise Truth Social platformundan 15 Mart’ta, orduya Yemen’deki Husilere karşı “büyük bir saldırı” başlatma talimatı verdiğini duyurmuştu. 15 Mart sonrasında Yemen’deki ABD hava saldırılarında, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 217 kişinin hayatını kaybettiği ve 436 kişinin yaralandığı kaydedilmiştir.