Uykunun yaşam kalitesi ve sağlık üzerindeki etkileri, sadece ne kadar uyunduğuyla sınırlı kalmaz; uyku şekli de oldukça önemlidir. Yapılan bilimsel incelemeler, tercih edilen uyku pozisyonlarının beyin sağlığından omurga yapısına kadar birçok fizyolojik durumu etkilediğini ortaya koymaktadır.
Prof. Dr. Sinem İliaz, belirli yatış pozisyonlarının bazı hastalıkların riskini azaltabileceğini ve bu durumun dolaylı olarak yaşam kalitesi ile süresine etki edebileceğini dile getirdi.
İliaz, 2015 yılında Journal of Neuroscience tarafından gerçekleştirilen bir çalışmaya atıfta bulunarak, beyin omurilik sıvısının (BOS) yan yatış pozisyonunda daha etkin bir şekilde drenaj sağladığını belirtti.
Bu bulgunun alzaymır gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi açısından teorik bir öneme sahip olduğunu, ancak klinik pratikte hala araştırma aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.
Apne veya reflü hastalarının sırtüstü yatmamaları gerektiğinin altını çizen İliaz, omurga ile boyun sağlığı açısından en az önerilen pozisyonun yüzüstü yatmak olduğuna dikkat çekti.
İliaz, sol yan pozisyonda yatmanın reflü semptomlarını azalttığını belirtirken, sağ yan veya sırtüstü yatmanın mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırabileceğine dikkat çekti.
Obstrüktif uyku apnesi bulunan bireylerde sırtüstü yatmanın dilin geriye kaymasına ve hava yolunun tıkanmasına neden olabileceğini aktaran İliaz, yan yatmanın apne ataklarını azaltabileceğini vurguladı.
Kalp yetmezliği hastalarında sol yan yatmanın kalp üzerinde baskı yaratabileceğini ifade eden İliaz, bazı kalp hastalarının sağ yan pozisyonda daha rahat edebildiğini belirtti.
Boyun ve bel ağrısından muzdarip olan kişilerin yüzüstü yatmasının boyun açısını zorlayarak ağrıları artırabileceğini kaydeden İliaz, yan yatma pozisyonunda dizler arasına yastık koyulmasının omurga hizalamasına yardımcı olacağını vurguladı.
Hamile kadınların ise sol yan yatmasının fetüse giden kan akımını artırdığını belirten İliaz, bu pozisyonun önerilen yöntem olduğunu ifade etti. Ayrıca, sırtüstü yatmanın özellikle son trimesterde ‘vena cava’ basısını artırarak hipotansiyona yol açabileceğine dikkat çekti.