İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırma, 2 bin yetişkinin uyku alışkanlıklarını inceleyerek sağ taraflarına dönük uyumanın en yaygın pozisyon olduğunu ortaya koydu. Ancak sağlık uzmanları, çeşitli uyku pozisyonlarının sağlık üzerindeki etkilerinin farklılık gösterdiğini ve bazı pozisyonlardan özellikle kaçınılması gerektiğini vurguluyor.
Benenden Health isimli bir sağlık kuruluşu tarafından desteklenen bu çalışma sonucunda, katılımcıların beşte birinin uyku alışkanlıklarının genel sağlıkları üzerinde etkili olduğuna inanmadığı gözlemlendi.
Uzmanlar, yanlış uyku pozisyonlarının omurga, eklem ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etkinin büyük olabileceğini belirtiyor. Benenden Health’ten Dr. Cheryl Lythgoe, horlama veya uyku apnesi yaşayan bireyler için yan yatmanın en sağlıklı uyku pozisyonu olduğunu ifade ederken, mide ekşimesi ile sindirim problemleri yaşayanların sol tarafa yatmalarını öneriyor.
YÜZ ÜSTÜ YATMAK CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR
Dr. Lythgoe, yüzüstü uyumanın omurga ile bel bölgesinde aşırı baskıya neden olabileceği ve bunun da kronik ağrılara yol açıp solunum problemlerini artırabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca, cenin pozisyonunda uyumanın omurganın doğal dizilimini bozabileceği ve bu durumun uyku kalitesini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Sağlık kuruluşunun baş fizyoterapisti Jordan Dehara, uyku sırasında vücut üzerindeki baskıyı azaltmak için doğru yastık kullanımının önemine dikkat çekiyor. Bacaklar arasına konulan bir yastıkla cenin pozisyonunda yatmanın ya da dizlerin altına yastık yerleştirmenin bel ve kalça üzerindeki yükü azaltabileceği vurgulanıyor. Ayrıca, uygun yastık seçiminin boyun ve omurga sağlığı açısından kritik olduğu ifade ediliyor.
AĞRILARLA UYANANLARIN ÇOĞU ÇÖZÜM ARAMIYOR
Çalışmada elde edilen verilere göre, katılımcıların yüzde 40’ı sabahları ağrı, sızı ve sertlik şikâyetleriyle uyanıyor. En sık görülen şikâyetler arasında boyun tutulması (%)31, kas ağrısı (%)29 ve baş ağrısı (%)15 öne çıkıyor. Ancak katılımcıların yüzde 70’i bu sorunlar için herhangi bir tedavi veya çözüm arayışına girmemiş. Tedavi arayanların yüzde 40’ı düzenli egzersiz yapmayı tercih ederken, yüzde 34’ü reçetesiz ağrı kesicilere yönelmiş. Buna karşılık, yalnızca yüzde 14’ü uyku kaynaklı ağrıları için bir sağlık uzmanına başvurmuş durumda.