Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş ürünlerine dair hazırlanan yeni listede 30 yeni ürün ekledi. Bu kapsamda, market raflarında yer alan ünlü bir peynir markasında da hileler tespit edildi.
Yağ oranının düşük olması, söz konusu ürünlerin temel bileşenleri ile besin değerlerinin mevzuata uygun olmadığını gösteriyor. Tam yağlı peynir sınıfına girebilmek için, ürünlerin en az yüzde 45 yağ içermesi gerekmektedir. Ancak, taklit veya tağşiş listesine dahil olan bazı süt ürünlerinin tam yağlı etiketi taşımasına rağmen, yağ oranının yüzde 45’in altında olduğu belirlenmiştir. Peynir ile ilgili Türk Gıda Kodeksi çerçevesinde yapılan düzenlemeler 8 Şubat 2015 tarihli 29261 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe girmiştir. Bu düzenlemeyle peynirler, tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız kategorilerine ayrılmıştır; tam yağlı peynirler en az yüzde 45 yağ içermektir.