Tatil sezonunun yaklaştığı günlerde, turizm sektöründe hareketlilik artış göstermeye başladı. Erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmak isteyen vatandaşlar, uzmanların uyarıları doğrultusunda sahte internet sitelerine karşı dikkatli olmalılar.
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, tatil sezonu yaklaşırken erken rezervasyon yapanları dolandırıcılık tehlikesine karşı uyararak, konaklama tesislerinin iyice araştırılması gerektiğini vurguladı. Kılıç, “Otel hakkında internet yorumlarını dikkate almak, tatile çıkmadan önce iyi düşünüp doğru karar vermek oldukça önemli. Plansız bir tatil, beklenenin aksine çile haline gelebilir.” ifadesini kullandı.
Kılıç, tatil planı yaparken ekonomik durumu göz önünde bulundurmanın da şart olduğunu belirterek, otel fiyatları, ekstra hizmet ücretleri ve bölge esnafının turistlere yönelik fiyat politikalarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, ulaşım kolaylığı ve sağlık hizmetlerine yakınlık gibi unsurların da incelenmesi gerektiğini ifade eden Kılıç, “Kaç gün kalınacağı ve gezilecek yerlere dair bir plan yapılması, tatilin daha verimli geçmesi açısından son derece önemlidir. Tatil köyü veya otelin yalnızca kendi internet sitesinde paylaştığı fotoğraflara güvenilmemeli; bağımsız platformlardaki kullanıcı yorumları ve puanlamalar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.” dedi.
“SÖZLEŞME YAPMADAN ÖDEME YAPMAYIN”
Kılıç, tatile karar verildiğinde, alınacak hizmete dair ayrıntıları içeren bir sözleşmenin yapılmasının şart olduğuna dikkat çekti. “Kesinlikle yazılı bir sözleşme yapılmadan ödeme yapılmamalı ve tüm ödemeler belge karşılığında gerçekleştirilmelidir. Tatil bitene kadar, tüm ödeme belgelerinin saklanması önem taşır.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, sözleşmede hizmetin kapsamı, konaklama süresi, iptal şartları ve toplam ücret gibi bilgilerin açık ve detaylı şekilde belirtilmesinin önemine de vurgu yaptı. Sorun yaşanması durumunda tüketicilerin ilgili mercilere başvurmaları gerektiğini bildirdi.
Kılıç, tüketicilerin yaşadıkları mağduriyetleri giderebilmek için ayıplı hizmetleri belgelemelerinin önemli olduğunu belirtti ve şu şekilde devam etti: “Eğer yaptığınız araştırma ve dikkatlice hazırladığınız yazılı sözleşmeye aykırı bir durumla karşılaşırsanız, hizmetin ‘ayıplı hizmet’ kapsamına girdiğini belgelendirmeniz gerekir. Öncelikle otel yetkilisine, ardından sözleşme yapılan tur şirketine durumu bildirmeniz önemlidir. Sorun çözülemiyorsa, uyuşmazlık parasal sınırı 149 bin liranın altındaysa, şahsen il veya ilçe tüketici hakem heyetlerine, e-posta yoluyla ya da e-Devlet üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurular sırasında fatura, ödeme bilgileri, sözleşme fotokopisi ve uyuşmazlığı kanıtlayıcı belgeleri eklemeyi unutmayın.”