Soma’da 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden kazasında 301 madenci hayatını kaybetmişti. Bu trajik olayın ardından başlatılan yargı sürecinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklanmıştı.
Yargılama süreci içerisinde 3 sanık tahliye edilmiştir. Mahkeme, tutuklu sanıklar Can Gürkan’a 15 yıl, Ramazan Doğru’ya 22,5 yıl, Akın Çelik ile maden mühendisi Ertan Ersoy’a ise 18 yıl 9’ar ay hapis cezası vermiştir. Tutuksuz sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’e 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık’a 10 yıl 10’ar ay, diğer sanıklara da 8 yıl 4’er ay ve 6 yıl 3 ay gibi farklı hapis cezaları verilmiştir. Öte yandan şirket patronu Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 sanık beraat etmiştir.
YENİDEN YARGILAMADA CEZALAR DEĞİŞTİ
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, ‘Olası kastla insan öldürme’ suçundan ceza alan Can Gürkan ile Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç’in de bulunduğu dört kişinin ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan cezalandırılmasını talep etmiştir. Bunun üzerine sanıklar, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargı önüne çıkmıştır. Mahkeme, ‘Bilinçli taksirle çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan Can Gürkan’a 20 yıl hapis cezası verirken, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu’na 12 yıl 6’şar ay hapis cezası hükmetmiştir. Haluk Evinç ise beraat etmiştir. Önceki kararda Can Gürkan’a verilen 15 yıl ceza 20 yıla çıkmış, daha önce beraat eden mühendisler ise 12 yıl 6’şar ay hapis cezasına mahkum edilmiştir.
KAMU GÖREVLİSİ SANIKLARDAN 18’İNE HAPİS CEZASI
Faciaya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda, ihmali bulunan 28 kamu görevlisi hakkında ‘Görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla 25 Aralık 2023 tarihinde iddianame düzenlenerek dava açılmıştır. Soma 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 5’inci duruşması gerçekleştirilmiştir. Duruşmaya; CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, madenci aileleri ve sanık avukatları katılım sağlamış, sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanmıştır. Madenci aileleri, mütalaaya karşı savunma yapmış ve cezalandırmanın ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan değil ‘Taksirle öldürme ve yaralama’dan uygulanması gerektiğini ifade etmiştir. Sanıkların duruşmaya katılmamasını eleştiren aile avukatları, ‘Görevsizlik kararı’ talebinde bulunmuştur. Duruşma sonunda hakim, sanıklardan 10’unun beraatine, 18 sanığın ise 5 ay ile 6 ay 7 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmasına karar vermiştir.
‘ÇOK CÜZİ CEZALAR VERİLDİ’
Duruşma sonrasında madenci aileleri ve avukatlar açıklama yapmıştır. Ankara Barosu avukatlarından Murat Kemal Gündüz, “Mahkeme mütalaaya uygun olarak toplam 28 sanıktan 10’u hakkında beraat kararı verdi. 18 sanık hakkında ise 5 ay ile 6 ay 7 gün arasında değişen mahkumiyet kararı verildi. Soma Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan şirket sahiplerinin ilk baştaki kararları Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nce bozulmuştur. Böylelikle bu sanıkların, birden fazla insanı öldürmekten ayrı ayrı cezalandırılması gerektiği belirtilmiştir. Ancak daha sonra Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nin heyeti değiştirildi ve yeni oluşan heyet sanıkların ‘Olası kasttan’ değil, ‘Bilinçli taksirle öldürme’ suçundan yargılanması gerektiğine dair bozma kararı verdi. Bu karar, adalet arayışımızın önünde bir engel olmuştur,” demiştir.
‘AYNI ACIYI BİZE TEKRAR YAŞATTILAR’
Maden şehidi Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak, “Aynı acıyı bize tekrar tekrar yaşattılar. Resmen bir film seyrettik. Yargı bundan sonra kendine ağlasın” diyerek tepkisini ifade etmiştir. Maden şehidi Erdoğan Köse’nin eşi Gülfidan Köse de, “Akhisar’daki Soma davasında bir adalet görmedik. Tiyatro oynandı. Süreçlerin de farksız olduğunu söyleyebilirim. İstediğimiz adaleti bulamadık. Ancak bu adaletin peşinde olmayı sürdüreceğiz,” şeklinde konuşmuştur.