Fransa merkezli bir ilaç şirketi, sivilcelerin tedavisi için yenilikçi bir aşı geliştirmeye başlamış durumda.
Bu aşı, mRNA teknolojisi kullanılarak üretiliyor. Aşıda yer alan moleküller, hücrelere genetik talimatlar taşıyarak, vücudun sivilceye neden olan bakterilerin ürettiği proteinlere karşı bağışıklık tepkisi oluşturmasını sağlıyor. Sonuç olarak, vücudun savunma sistemi, sivilceye neden olan bakterilere karşı daha güçlü bir yanıt veriyor.
2027’YE KADAR SÜRECEK
Aşının deneme süreci henüz erken aşamalarda yer alıyor. 2024 yılının Nisan ayında başlayacak olan bu denemelerin, 2027 yılına kadar devam etmesi bekleniyor. Eğer tüm denemeler başarıyla tamamlanır ve gerekli onaylar alınırsa, bu aşının, dünyada üretilmiş ilk sivilce aşısı olacağı tahmin ediliyor.
ÇIĞIR AÇAN BULUŞ
Fransız ilaç firması için çalışan bilim insanları, bu aşıyı sivilce tedavisinde bir çığır açıcı buluş olarak değerlendiriyor. Mevcut tedavi yöntemlerine kıyasla, tam tedavi sağlayamayan, uzun süreli ve yan etkiler gösteren alternatiflere göre çok daha etkili bir çözüm sunduğu belirtiliyor.
SİVİLCE TEDAVİSİ
Sivilce tedavisinde genellikle doğum kontrol hapları veya antibiyotikler kullanılabiliyor. Ek olarak, retinoid içeren kremler veya jellerin cilt kuruluğu, tahriş veya depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulunuluyor. Aşının etkisi ve ne sıklıkla uygulanması gerektiği hakkında henüz net bilgiler bulunmamakta. Sivilce sorunu, 11 ile 30 yaş arasındaki bireylerin yaklaşık yüzde 95’ini etkilemektedir.