1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sıtma ile Mücadelede Türkiye’den Başarı Hikayesi

Sıtma ile Mücadelede Türkiye’den Başarı Hikayesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakanlık, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü vesilesiyle bir yazılı açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihleri arasında kabul ettiği karar gereği, sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolü için gösterilen çabalara dikkat çekmenin yanı sıra, hastalığa bağlı can kaybının azaltılması amacıyla 25 Nisan’ın “Dünya Sıtma Günü” olarak belirlenmiş olduğuna vurgu yapıldı.

Sıtma, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel sivrisineklerinin kan emme sırasında insanlara bulaşan, hayatı tehdit edici bir hastalık olarak tanımlandı. Açıklamada, insanlarda sıtma hastalığına yol açan beş farklı plasmodium türünün bulunduğu ve en büyük tehlikeyi “Plasmodium falciparum” ile “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğu belirtildi.

Ayrıca hastalığın yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme gibi belirtilerle kendini gösterdiği aktarıldı. “İlk belirtiler genellikle parazit taşıyan sivrisineğin sokmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. Sıtma, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın tanısının erkenden konulması ve tedaviye zamanında başlanması, hayat kurtarıcı bir önem taşımaktadır. Özellikle plasmodium falciparum türü sıtmada tedavi 24 saat içinde başlatılmazsa hastalığın şiddeti artarak can kaybına yol açabilir.” bilgisi paylaşıldı.

“BAŞARILI ÇALIŞMALARLA YERLİ SITMA BULAŞI SONA ERDİ”

Açıklamada, sıtmanın Sahra Altı Afrika’da yaygın olmasının yanı sıra Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da görüldüğü ifade edildi. Sağlık Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği belirtilirken, yerli sıtma vakalarının tespit edilmediği, ancak sıtmanın sık görüldüğü ülkelerden gelen ya da bu ülkelere seyahat eden kişilerde sıtma hastalığına rastlandığı vurgulandı.

Sıtma hastalarının tedavisi için kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz verildiği hatırlatıldı. Ayrıca, sıtmanın yaygın olduğu bölgelere seyahat edenlerin koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisineklerle temaslarını azaltacak önlemler almaları önerildi. Türkiye’deki koruyucu sıtma ilaçlarının, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz temin edilebileceği belirtildi. Seyahat Sağlığı Danışma Hattı olarak 444 77 34 numarasının aranması ve https://www.seyahatsagligi.gov.tr/ adresinden Genel Müdürlüğe ait Seyahat Sağlığı web sitesinin ziyaret edilmesi ile sıtma görülen ülkeler hakkında bilgi edinilebileceği bilgisi de paylaşıldı.

Sıtma ile Mücadelede Türkiye’den Başarı Hikayesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Cephesi - Türkiye'den ve Dünya'dan Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin