Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinin en belirgin semptomlarından birinin sadece ses kısıklığı olduğunu ifade etti. 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
Doç. Dr. Çobanoğlu, ses kısıklığının basit bir rahatsızlık belirtisi olabileceği gibi, ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabileceğini vurguladı.
Kişinin sesi üzerinde fazla yüke maruz kalmasının ses kısıklığını tetikleyebileceğine dikkat çeken Çobanoğlu, “Bir öğretmen, ders saatleri çok fazla olduğunda sesi üzerinde fazla strain yaşayabilir. Ancak bizim için önemli olan, sigara içimiyle ilişkili veya altta yatan ciddi hastalıkların öncüsü olabilecek ses kısıklıklarıdır” dedi.
Çobanoğlu, bu yüzden ses kısıklığının ciddiye alınması gerektiğini hatırlatarak, “Gırtlak kanserlerinin ilk belirtisi yalnızca ses kısıklığı olabilir. Bu nedenle 3 haftadan fazla devam eden vakalarda mutlaka bir doktora görünmek önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Ses kısıklığına yol açan polip ya da nodül gibi iyi huylu lezyonların ses terapisi ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Çobanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer altta gırtlak kanseri varsa, öncelikle biyopsi alarak tanı koymamız gerekmektedir. Erken evredeki gırtlak kanserlerini ağız üzerinden lazerle çıkarabilmekteyiz ve bu yöntemle hastalarımızı aynı gün taburcu edebiliyoruz. Ancak ileri evre gırtlak kanserlerinde radyoterapi ya da cerrahi müdahale gibi daha karmaşık tedavi seçenekleri gündeme gelebiliyor.”
“KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORKMAMIZ LAZIM”
Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinde ses kısıklığına yutma güçlüğünün de eşlik edebileceğini belirterek, “Bu durum kulağa vuran ağrı, nefes darlığı gibi semptomlara yol açabilir. Ayrıca, boyundaki lenf bezlerine sıçrayan kanser, boyun bölgesinde şişlik olarak kendini gösterebilir. Grip sonrası iyileşmeyen, ancak uzun süren ses kısıklığı olan hastalar, özellikle sigara ve alkol kullanıyorsa kulak burun boğaz uzmanına danışmalıdır. Burada asıl korkulan, kanser değil, geç kalmaktır” diye konuştu.