1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Salmonella Riski Artıyor: Hijyene Dikkat!

Salmonella Riski Artıyor: Hijyene Dikkat!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, “Salmonella cinsi bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmesi, genellikle iyi pişirilmemiş tavuk, kırmızı et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalardan mayonez gibi soslar aracılığıyla insanlara ulaşmaktadır.” dedi. Alver, bu patojen bakterinin bulaşma şekillerinin çeşitliliğine de dikkat çekerek, “Bakteri, personel ve işletme hijyeni eksiklikleri, gıdanın uygun şekilde pişirilmemesi, yanlış ortamlarda pişen ve saklanan gıdalar, el hijyeni yetersizlikleri ya da vektör kaynaklı bulaşlar (sinek, böcek, fare gibi) yoluyla direkt veya çapraz yollarla insan sağlığını tehdit edebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Dr. Alver, bahar ve yaz aylarının bu bakterinin üremesi için uygun zemin sağladığını belirtti. “Salmonella, ağız yoluyla alındığında mide asidik ortamına dayanıklı olanlar hızla ince bağırsağa geçer. Sonrasında ince bağırsağın geri emilim işlevini gerçekleştiren kısımlarına yerleşerek hızla çoğalmaya başlar. Bu noktadan itibaren bakteri, virülans faktörleri ve toksinler salgılayarak geri emilim mekanizmasını bozar, kan dolaşımına karışarak diğer doku ve organlara yayılır ve bağışıklık sistemini zayıflatır.” dedi.

“SALMONELLOZ BELİRTİSİ OLANLAR VAKİT KAYBETMEDEN HASTANEYE BAŞVURMALI”

Salmonelloz vakalarının belirtileri hakkında bilgi veren Alver, “Halsizlik, mide bulantısı, kusma, ateş, karın ağrısı ve kramplar en sık gözlemlenen belirtilerdir. İshal ve kusma sonucu sıvı-elektrolit kaybı yaşayan bireylerde ağız ve ciltte kuruluk, solgunluk, iştahsızlık, halsizlik gibi hafif semptomların yanı sıra baş dönmesi, sersemlik ve bilinç bulanıklığı gibi daha ciddi sonuçlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, gıda zehirlenmesi ya da salmonelloz belirtileri gösteren kişilerin derhal hastaneye başvurması, sıvı replasman ve antibiyotik tedavisine başlanması gerektiği önemlidir.” şeklinde konuştu.

“GIDA ZEHİRLENMELERİNİN ÖNLENMESİNDE DENETİM ÖNEMLİ”

Alver, gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebebinin tavuk olduğunu vurguladı. “Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte gıda zehirlenmelerinde gözle görülür bir artış yaşanıyor. Denetimsiz restoranlarda ve büfelerde, bozulma belirtilerinin fark edilememesi nedeniyle, kokmuş tavukların yıkanarak baharat ya da soslar ile gizlendiği, farklı sakatat ürünleriyle birleştirildiği, eski tavuk dönerlerin üzerine yeni ürünlerin eklenerek hazırlandığı görülmektedir.” dedi.

Salmonelloz vakalarında, tavuk dışında et, salam, sosis, yumurta, balık, mayonez ve süt ürünlerinin de risk taşıdığını belirten Alver, bu gıdaların besin değeri açısından önemli olduğunu ifade etti. “Bu nedenle, salmonelloz vakalarının önlenmesi için bu gıdalardan kaçınmak yerine denetimlerin artırılması ve çalışanlara hijyen eğitimi verilmesi kritik bir adımdır. İnsanlar, salmonelloz vakalarındaki artış sebebiyle tavuk tüketmekten çekinir hale gelmiştir. Bu tür vakalarda caydırıcı cezaların uygulanması, toplum sağlığını korumak ve ekonomik kayıpları önlemek açısından önem taşımaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Salmonella Riski Artıyor: Hijyene Dikkat!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Cephesi - Türkiye'den ve Dünya'dan Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin