Uzmanlar, sık sık sakız çiğneyen kişilerin her yıl on binlerce mikroplastik tüketebileceğini ifade ediyor. Mikroplastikler, beş milimetreden daha küçük plastik parçaları olarak tanımlanıyor ve havada, sudaki gıda maddelerinde ve hatta sakızlarda dahi bulunabiliyorlar.
Görüşler, bu zararlı plastik parçacıklarının vücuda girmesi durumunda hücrelere ve DNA’ya zarar verme potansiyeli taşıdığını, genetik aktivitelerde değişiklikler yaratabileceğini ve dolayısıyla kanser riskini artırabileceğini ortaya koymaktadır. Araştırmacılar, sakız çiğnemenin tükürüğe mikroplastik saldığını ve bunun neticesinde bu plastiklerin sindirim sistemine girebildiğini tespit etti.DailyMail’de yayımlanan bir habere göre; sakız yapımında genellikle atlandırıcılar ve aroma vericiler kullanılmaktadır. Araştırmalar, hem sentetik hem de doğal sakızların benzer türde polimerler ihtiva ettiğini ve bu sakızların çiğnenmesi esnasında karşılaştırılabilir miktarda mikroplastik saldığını göstermektedir.Her iki sakız türünde en yaygın bulunan polimerler arasında polietilen ve polipropileni içeren poliolefinlerin bulunduğu araştırmalarla belirlenmiştir. Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles (UCLA) mühendislik profesörü ve baş araştırmacı Sanjay Mohanty, “Amacımız kimseyi korkutmak değil. Mikroplastiklerin insan vücudu için güvenilir olup olmadığını henüz kesin olarak bilmiyoruz. İnsanlar üzerinde yapılmış bir deney yok, ancak plastiğe maruz kalma oranımızı dikkate alarak konuyu daha derinlemesine incelemeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.Araştırma ekibi, iki farklı deney gerçekleştirdi ve marketlerden alınan beş marka sentetik ile beş marka doğal sakızı test etti. İlk deneyde her denek, yedi farklı sakız parçasını çiğneyerek her 30 saniyede bir tükürük örneği aldı. İkinci deneyde ise her sakızdan salınan mikroplastiklerin hızını belirlemek amacıyla 20 dakikalık bir süre boyunca düzenli aralıklarla tükürük örnekleri alındı.Araştırma, her gram sakızdan ortalama 100 mikroplastik salındığını ve bazı parçaların gram başına 600 mikroplastik içerebildiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, ortalama bir bireyin yılda 160 ila 180 sakız çiğnediğini ve bu durumun yaklaşık 30.000 mikroplastik tüketimine yol açabileceğini vurguluyor.Test sonuçları, çiğnendikten sonraki ilk iki dakika içinde sakızın kaplamasından en yüksek miktarda mikroplastik salındığını göstermektedir. Sekiz dakika sonunda, toplanan mikroplastiklerin yüzde 94’ünün serbest kaldığı belirlenmiştir. Araştırma ekibi, sakızdan kaynaklanan mikroplastik miktarını azaltmak adına, birkaç dakikada bir sakız değiştirmek yerine tek bir parça sakızı daha uzun süre çiğnemenin tercih edilmesini önermektedir.
Haber Cephesi - Türkiye'den ve Dünya'dan Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!