1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Parkinson’a Karşı Umut: Beyin Piliyle Yeniden Hayat

Parkinson’a Karşı Umut: Beyin Piliyle Yeniden Hayat

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akyüz, 37 yaşında el titremesi ve denge kaybı şikayetleri yaşamaya başladı. Yakınlarının önerisiyle gittiği hastanede yapılan tetkikler sonucunda Parkinson hastalığı teşhisi konuldu.

2021 yılına kadar ilaç tedavisi ile semptomları kontrol altında tutan Akyüz, şikayetlerinin artması üzerine hastaneye başvurdu ve burada beyin pili ameliyatı oldu.

Uzun süreli tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşan Akyüz, ameliyatın ardından kullandığı ilaç miktarını azalttığını ve son dört yıldır günlük yaşamını normale döndürdüğünü aktardı.

Akyüz, hastalığın belirtileriyle ilgili olarak, “On yıl önce ilk defa el titremesiyle hareketlerimin yavaşladığını hissettim. Markete gittiğimde poşet açamaz ve arabaya binecek durumda olamaz hale gelmiştim. Yakınlarımın tavsiyesiyle doktora gittim ve fizik tedavi hekimine yönlendirildim. O hekim Parkinson teşhisi koyarak nöroloji bölümüne gitmemi önerdi. Beş yıl boyunca farklı bir hastanede tedavi gördüm ve ardından ameliyat için Selçuk Hoca’ya başvurdum” şeklinde konuştu.

Hareket kısıtlılığının giderek artması üzerine ameliyat olma kararı aldığını belirten Akyüz, “Ameliyat öncesi hiçbir işlem yapamaz haldeydim. Yürümekte zorlanıyordum ve bulaşık bile yıkayamıyordum. Hastalık, hayatımı derinden etkilemişti. Sonunda hocamızla beyin pili ameliyatı olma kararı verdik. Artık ev işlerini yapabiliyorum, işe gidiyorum ve günlük aktivitelerimi rahat bir şekilde sürdürebiliyorum. Önceden tamamen yataklıydım ve iki büklüm haldeydim” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA YAKLAŞIK 10 MİLYON PARKINSON HASTASI BULUNUYOR

Etlik Şehir Hastanesi Ortopedi-Nöroloji Hastanesi Nöroloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Selim Selçuk Çomoğlu, Akyüz’ün durumunu değerlendirdi ve beyin pili ameliyatının ardından yaşam kalitesinin önemli ölçüde arttığını belirtti.

Parkinson hastalığının, beyindeki dopamin üreten hücrelerin sayısının azalması sonucunda hareket, duruş bozuklukları, ses kısıklığı ve titreme gibi belirtilerle kendini gösterdiğine dikkat çeken Çomoğlu, dünya genelinde yaklaşık 10 milyon Parkinson hastasının bulunduğunu ifade etti.

“Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde 1 milyon civarında, Çin ve Hindistan’da ise sırasıyla üçer milyon Parkinson hastası bulunmaktadır. Ülkemizde ise kesin bir veri olmamakla birlikte tahminlerimiz 150 bin civarında Parkinson hastası olduğunu gösteriyor,” diyen Çomoğlu, 2040’lı yıllara gelindiğinde bu sayının iki katına kadar çıkmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Parkinson’a Karşı Umut: Beyin Piliyle Yeniden Hayat
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Cephesi - Türkiye'den ve Dünya'dan Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin