Kayseri’de yaşayan S.A. ve H.A. çiftinin erkek çocukları, halk arasında ‘Peygamber sünneti’ olarak bilinen hipospadias rahatsızlığıyla dünyaya geldi. Uzun süre tedavi seçeneği arayan aile, 6 ay önce Çocuk Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erman Dörterler’e başvurdu. 2 yaşındaki M.A.’ya, cinsel organı ve yumurtalarının gelişimi yetersiz olması nedeniyle, ameliyatla yanağından alınan parça kullanılarak yeni bir idrar kanalı oluşturuldu. Doç. Dr. Dörterler, bu tür rahatsızlıkların oldukça nadir olduğunu vurguladı ve şu ifadeleri kullandı: “Ağır bir hipospadias vakası ile karşı karşıyayız. Halk arasında ‘Peygamber sünneti’ olarak adlandırılan bu durum, normalde 300 erkek çocuğunun doğumunda bir kez görülmektedir. Bu hasta çok özel bir durum teşkil ediyor. Hastamızın idrar deliği, neredeyse anüsüyle aynı noktada yer alıyor. Cinsel organı yeterince gelişmemiş ve yumurtaları da tam olarak olgunlaşmamış durumda. 6 ay önce yanağından bir doku parçası alarak buraya yerleştirdik. Çünkü normal bir idrar kanalı yoktu. Bugün, çocuğun yeni bir idrar kanalı oluşturduk ve yumurtalarını torbasına indirdik. Ameliyat oldukça başarılı geçti.”
“BU RAHATSIZLIKLARI BASİT GÖRMEMEK LAZIM”
Doç. Dr. Dörterler, hipospadiasın ağır formlarının ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade ederek, “Bu vakalarda mutlaka ek anomalilerin araştırılması gerekiyor. Cinsel kimlik bozuklukları ve hormon dengesizlikleri görülebiliyor. Aynı zamanda inmemiş testisler ve diğer ek anomalilerle sıkça karşılaşmaktayız. Bu tür rahatsızlıkların deneyimli cerrahlar ve büyük merkezlerde tedavi edilmesi şart. Rahatsızlıkları basit görmemek gerekir. Ameliyatın, çocuk cerrahisi veya çocuk ürolojisi uzmanları tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır. Ciddi hipospadias vakalarının ek anomalileri olup olmadığı mutlaka tedavi sürecinde dikkate alınmalıdır.” dedi.
“EN GEÇ 2 YAŞINA KADAR TEDAVİ EDİLMESİNİ ÖNERİYORUZ”
Doç. Dr. Dörterler, bu tür rahatsızlıkların ailevi yatkınlık gösterebileceğini belirtti ve şöyle devam etti: “Akraba evliliklerinde sıkça rastladığımız bir durum. Annenin gebelik sürecinde kullandığı ilaçlar da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili faktörler arasında yer alıyor. Annenin yaşı ve geç hamile kalması gibi durumlar da önem arz ediyor. Çocuğa yeterince idrar kanalı bulunmadığı için yanağından alınan bir parçayı kullanmak zorunda kaldık. Belki de başka bir ameliyata ihtiyaç kalmayacak. Ancak ciddi rahatsızlıklar birkaç seri ameliyat gerektirebilir. Bu tür sorunların en geç 2 yaşına kadar tedavi edilmesi ve ameliyatların tamamlanması önerilmektedir. Tedavilere 6 aydan sonra başlanmaktadır.”