Kalp Sağlığı Haftası’nda sağlıklı beslenmenin önemi bir kez daha ön plana çıktı. Araştırmalar, Omega-3 açısından zengin bir diyetin kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. Özellikle, yağlı balıklardan elde edilen Omega-3 yağ asitlerinin kalp sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi vardır.
Harvard Tıp Fakültesi’nde Tıp Profesörü ve Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı Direktörü olan Eric Rimm, “Yıllardır yapılan araştırmalar, haftada birkaç kez balık tüketen kişilerin, hiç balık yemeyenlere oranla daha düşük ölümcül kalp krizi riski taşıdığını göstermektedir,” şeklinde ifade etti.Uzmanlar, sardalya, ton balığı, uskumru ve somon gibi yağlı balıkları haftada en az iki kez tüketmenin faydalı olacağını belirtmektedir. Eric Rimm, balık tüketimi ile kalp sağlığı arasındaki ilişkiyi vurgulayarak, “Haftada birkaç kez balık tüketenler, hiç balık yemeyenlerden daha az risk altındadır,” dedi.National Geographic Dergisi’nin Mart ayında yayımladığı bir makaleye göre, Omega-3 yağ asitleri pek çok sağlık faydası sunarak enflamasyonu azaltmaya yardımcı olmaktadır. Sidney Kimmel Tıp Fakültesi’nden Profesör Daniel Monti, “Omega-3 yağ asitleri, zararlı trigliserit seviyelerini azaltır, oksidatif stresi sınırlayarak kan akışını iyileştirir ve mitokondri fonksiyonunu artırır,” diyerek bu yağ asitlerinin faydalarına dikkat çekti.Makale, Dallas’taki UT Southwestern Tıp Merkezi’nden Diyetisyen ve Profesör Jo Ann Carson’ın görüşlerine de yer vermektedir. Carson, sağlıksız bir diyetin ardında kalan deniz ürünleri eksikliğinin yerine koymanın kalp sağlığında önemli bir etki yaratabileceğini söyledi ve vejetaryenlerin balık tüketmeyi düşünmeleri gerektiğini vurguladı.Omega-3 yağ asitlerinin sağlık üzerindeki etkileri, yaklaşık 90 yıl önce Mildred ve George Burr tarafından keşfedilmiştir. Çeşitli Omega-3 yağ asidi türleri bulunduğu bilinse de, araştırmalar deniz ürünlerinden elde edilen Omega-3’ün faydalarının en yüksek oranda olduğu yönündedir. Sardalya, ton balığı, somon ve uskumru gibi soğuk su balıklarının Omega-3 açısından zengin olduğunun altı çizilmektedir. Amerikan Kalp Derneği, bu tür balıklardan haftada en az iki porsiyon tüketilmesini önermektedir ve Eric Rimm, “Omega-3’ler, hücre zarlarına nüfuz ederek hücresel iletişimi sağlar. Bu iletişim, sağlıklı bir kalp için hayati öneme sahiptir,” şeklinde ifade etti.
Kalp Krizine Karşı: Hangi Balıkları Tüketmelisiniz?
Haber Cephesi - Türkiye'den ve Dünya'dan Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!