Türk Algoloji Derneği (Ağrı Derneği) Başkanı Prof. Dr. Gül Köknel Talu, Türkiye’deki kronik ağrılı hastalıkların kadınlarda daha yaygın olduğunu belirtti. Talu, “Fibromiyalji yani yaygın kas ağrıları, kadınlarda sık görülen ve ülkemizde de önemli bir kronik ağrı durumu” ifadelerini kullandı.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Algoloji Bilim Dalı’nın başındaki Talu, Türkiye’deki ağrı tedavisinin Avrupa standartlarına uygun şekilde yürütüldüğünü ifade etti.
Ağrı pilinin kimlere uygulanabileceği ve kullanım alanları üzerine düzenlenen panelin, Türk Algoloji Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı işbirliğiyle Samsun’da gerçekleştirildiğini hatırlatan Talu, etkinliğin yanlış algıları düzeltme amacı taşıdığını söyledi.
Talu, Türkiye’nin ağrı haritasına ilişkin değerlendirmelerinde, “Kronik ağrılı hastalıklar ülkemizde kadınlarda daha sık görülmektedir. Fibromiyalji, burada önemli bir yer tutuyor. Türkiye, ağrı farkındalığını edinmeye başlamış bir ülke. Bunun yanı sıra kültürel yapımız gereği, daha toleranslı ve kabullenici davranışlar sergilediğimizi belirtebiliriz,” dedi.
Ağrısız bir yaşamın herkesin hakkı olduğuna dikkat çeken Talu, Türkiye’de bu konuda sunulan sağlık hizmetlerinin önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Talu, bireylerin ağrılara katlanma zorunluluğu olmadığını vurguladı. “İnsanlar bazı ağrıları yaşının normal bir parçası olduğunu düşünerek karşılayabiliyor. Ancak, ağrı normal değildir. Migren ve baş ağrıları kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Kronik pelvik ağrılar da benzer şekilde yüzde 80 oranında kadınlardadır. Ayrıca, bel ağrıları da özellikle kadınların daha fazla yaşadığı problemler arasında yer alıyor,” şeklinde konuştu.
Ağrıyla ilgili yaygın yanlış anlamalara dikkat çeken Talu, yeni ortaya çıkan ağrılarda mutlaka bir doktora, uzun süreli ağrılarda ise bir algoloji uzmanına başvurulması gerektiğinin altını çizdi.