İsrail, Gazze’de ateşkesi bozarak yeni tampon bölgeler oluşturuyor ve böylece bölgenin haritasını yeniden şekillendiriyor. Gazze’nin yaklaşık yüzde 70’i “askeri kırmızı bölge” olarak ilan edildi.
Ateşkesin sona ermesinin ardından geçen altı hafta içerisinde, İsrail güçleri Gazze’de önemli stratejik değişiklikler gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler verilerine göre, bölgenin büyük bir kısmı askeri amaçlar için kullanıma kapatıldı ve yüz binlerce Filistinli daralan alanlara itildi. İsrail ordusu, tahliye emirlerinin sivillerin çatışmalardan kaçmaları için verildiğini belirtirken, geri kalanların ise askeri hedef olarak görüleceği bilgisini paylaşıyor.
420 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) aktardığına göre, son tahliye emirleri sınır bölgeleri ve yoğun nüfus merkezlerini içermekte ve bu durum 420 binden fazla kişinin yerinden olmasına sebep olmuştur. İsrail, Gazze’nin İsrail ve Mısır sınırları boyunca uzanan tampon bölgesini de genişletmektedir. Yetkililer, bu toprakları terk etmeyi düşünmediklerini ifade ediyor. Ordunun konuşlandığı bölgeler “giriş yasağı” olan alanlar olarak tanımlanıyor ve Filistinlilerin yaklaşmaları halinde vurulma riskiyle karşı karşıya kaldıkları belirtiliyor.
TAMPON BÖLGELER DURMAKSIZIN GENİŞLİYOR Bu tampon bölgelerin en büyük genişlemesi, geçen ay Rafah’ta, İsrail birliklerinin girişiyle gerçekleşti. Rafah, Mısır sınırındaki bir şehir olarak, daha önce Philadelphi Koridoru’na dahil olan tampon bölgeye ev sahipliği yapıyordu. Bu ay itibarıyla, tampon bölgenin kuzeye, Han Yunus şehri ve yeni ilan edilen Morag Koridoru’na kadar genişletildiği bildirildi.
ATEŞKES BİTTİ, HARİTA DEĞİŞTİ Gazze haritasındaki bu köklü değişiklikler, İsrail’in Hamas ile varılan iki aylık ateşkesi 18 Mart’ta sona erdirmesiyle birlikte adım adım yapılmaktadır. İsrail liderleri, bu eylemlerin güvenlik için kaçınılmaz olduğunu ve Hamas’a rehineleri iade etmesi için baskı yapma amacı taşıdığını savunuyor. Bu toprak değişiklikleri, daha önceki planların bir parçası olan Gazze işgalinin habercisi olabileceği düşünülüyor.
GAZZE DÜMDÜZ EDİLDİ Savaşın ilk dönemlerinde, İsrail güçleri şehirdeki binaları ve tarım alanlarını yıkmış, böylece ilk tampon bölgeyi oluşturmuştur. İsrailli yetkililer bu durumu, Hamas’a ait tünellerin ortadan kaldırılması ve olası saldırıların önlenmesi için gerekli bir önlem olarak öne sürüyor. Bununla birlikte, hukuk uzmanları, ordunun uygulamalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtiyor. Nisan ayından itibaren binlerce yedek ve emekli asker, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya savaşı durdurması için çağrıda bulunuyor. BBC’nin aktardığına göre, bu mektuplarda en az 12 bin kişi imza vermiştir.