Çalıştığı kiremit fabrikasında 6 ay önce kasık bölgesinde ağrı ve uyuşma hissi yaşayan Arıkan, hastaneye başvurdu. Yapılan kontrollerde, aort damarının yırtılmak üzere olduğu tespit edilince, Eskişehir Şehir Hastanesine sevk edildi. Burada öne çıkan acil durum nedeniyle Arıkan, açık kalp ameliyatı geçirdi.
Taburcu olduktan sonra düzenli kontrollerini ihmal etmeyen Arıkan’a, takip sürecinde aort damarından beynine ve kollarına giden bölümde yeni bir yırtık oluştuğu ve aort kapağında yetmezlik geliştiği bildirildi.
Eskişehir Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde görevli Doç. Dr. İbrahim Çağrı Kaya, Arıkan’ı ikinci defa açık kalp ameliyatına aldı. Yaklaşık 8,5 saat sürdüğü belirtilen operasyon sonucunda Arıkan, sağlık durumunu düzeltti.
“APANDİSİT SANDIM”
İhsan Arıkan, gazetecilere verdiği demeçte, ilk rahatsızlığını çalıştığı yerde yaşadığını ifade etti.
Kasığındaki ağrıyla hastaneye gittiğini söyleyen Arıkan, “Bu ağrıyı önce apandisit sanmıştım. Ancak aort yırtığım olduğunu söylediler ve iç kanamam varmış. Hemen ameliyata alınmam gerektiğini belirterek Eskişehir Şehir Hastanesine sevk edildim. Ambulansla buraya geldiğimi hatırlıyorum” şeklinde konuştu.
İkinci kez aort damarında yırtık tespit edilmesinin ardından tüm riskleri kabul ettiğini dile getiren Arıkan, “Hocam bayramdan sonra gelmek istedim ama bu süreçte riskin artacağı anlatıldı. O yüzden, ‘Vadem geldiyse ölürüm, gelmediyse yaşarım’ dedim. Önce Allah’a, sonra Çağrı hocama ve ekibine güvendim. Onlar da gerekeni yaptılar. Şükür, bu günlere ulaştım” dedi.
Biri otizmli iki çocuk babası olan Arıkan, ameliyatlarında görevli tüm sağlık çalışanlarına minnettar olduğunu ifade etti.
“İKİNCİ AMELİYAT RİSKİ İKİ KATINA ÇIKARIYOR”
Doç. Dr. İbrahim Çağrı Kaya, hastanın beynini ve kollarını besleyen hayati damarların çıktığı aort kökünde yeni bir yırtık tespit ettiklerini vurguladı. Ayrıca aort kapağında yetmezlik geliştiğini belirtti. Bu durumun çok zor bir ameliyat gerektirdiğini ve yeni bir kalp ameliyatı olmasının riski iki kat artırdığını kaydetti.
Ameliyatın planlama sürecinin günler sürdüğünü aktaran Kaya, operasyonun her aşamasının defalarca simüle edildiğini belirtti.
Kaya, göğüs kafesinin ikinci kez açılmasının ciddi bir risk oluşturduğunu belirterek, “Kalbi ortaya çıkardıktan sonra aort kapağını değiştirdik. Aynı anda yapay damar üzerinden beynine ve kollarına giden damarlara baypas yaptık. Ardından hibrit yöntemle göğüs atardamarına kadar olan yaklaşık 40 santimetrelik yırtık bölgeyi kapalı olarak onardık. Bu tür kombine ameliyatlar, yüksek deneyim ve koordinasyon gerektiriyor” dedi.
Aort yırtıklarının genç hasta grubunda oldukça nadir görüldüğünü ifade eden Kaya, aynı damarda ikinci kez yırtık gelişiminin çok daha nadir olduğunu dile getirdi. Bu hastaların yeniden ameliyata alınmasının ve sağ kalma olasılığının çok düşük olduğunu söyledi.
Arıkan’ın üç gün yoğun bakımda kaldıktan sonra servise alındığını belirten Kaya, birkaç gün içinde taburcu edilmesini beklediklerini aktardı.