Kışı Afrika’da geçiren kuş türleri için Türkiye’nin önemli giriş kapılarından biri olan Hatay, her yıl pek çok kuş türüne dinlenme imkanı sunuyor.
Hatay, göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle ilkbahar döneminin başlangıcıyla birlikte 233 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Afrika’dan gelen kuşlar, Hatay’ın sulak alanlarında mola vererek enerji topluyor. Bu türlerin arasında Subaşı, Mileyha Sulak Alanı ve Reyhanlı Barajı çevresinde dinlenen kuşlar yer alıyor.
1 Mart itibarıyla başlayan bahar döneminde, leylek, pelikan, şahin, çamurcun, kaşıkgaga, yeşilbaş, kızkuşu ve akbaba gibi 233 kuş türü gözlemlenmiş durumda.
Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Nuri Akın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hatay’ın göçmen kuşlar için son derece kritik bir geçiş noktası olduğuna dikkat çekti.
Ocak ayında yapılan kış ortası su kuşu sayımında, 68 farklı türde toplam 6 bin 196 kuşun tespit edildiğini belirten Akın, baharla birlikte göç yoğunluğunun arttığını ifade etti.
“Hatay semalarından on binlerce kuş geçiş yapıyor, bu kuşlar arasında özellikle sulak alanlarda dinlenip beslenenler mevcut. Bu zengin ve uygun yaşam alanlarını bulduklarında burada yuvalanma ve üreme girişiminde bulunuyorlar. Aynı zamanda göçlerine de devam ediyorlar. Hatay’da leylekler, pelikanlar ve akbabaların yanı sıra yırtıcı kuş türleri olan kartal, şahin, doğan ve atmaca gibi birçok tür yoğun olarak göç ediyor.”
Akın, aynı zamanda kaçak avcılıkla mücadele için sahada sürekli çalışmalar yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.
Kaçak avcılığa dikkat çekmek amacıyla uyarı tabelalarının yerleştirildiğini ifade eden Akın, kural ihlalleri tespit edildiğinde gerekli yaptırımların uygulandığını belirtti.
Hatay semalarında şu an birçok kuş türünün görüldüğünü vurgulayan Akın, bu göç döneminin haziran sonuna kadar devam edeceğini kaydetti. -AA-