Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun düşürülmesinin en önemli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı. Şimşek, “Programa yönelik siyasi destekte bir azalma söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.
Ekonomik gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Şimşek, enflasyonla mücadele konusundaki kararlılıklarını dile getirdi.
Habertürk’te yaptığı açıklamalarda, “Programa olan siyasi destek devam ediyor.” diye belirtti.
ABD İLE VERİMLİ GÖRÜŞMELER
ABD’deki temaslarının başarılı geçtiğini belirten Şimşek, “Hem yerel yatırımcılarla hem de küresel yatırımcılarla New York’ta bir araya geldik. Sonrasında Washington’a geçtik ve toplamda 60’tan fazla toplantı gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.
Yatırım bankalarıyla verimli buluşmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Şimşek, “Toplantılarımızda 2 binin üzerinde yatırımcıya ulaşma fırsatımız oldu.” dedi.
KÜRESEL BÜYÜMEDE RİSKLER ARTIYOR
Bakan Şimşek’in açıklamalarının öne çıkan kısımları şu şekilde:
“Küresel büyümede bu yıl için aşağı yönlü riskler oldukça yüksek. Özellikle borsalarda riskin arttığını görüyoruz. Teknoloji şirketleri en riskli kategoride yer alıyor. Gelişmekte olan ülkeler için risk profili daha yüksek. Hem yurtiçindeki hem de yurtdışındaki gelişmeler rezervlere olumsuz yansıdı. Örneğin, 700 milyar dolardan fazla olan yabancı yatırımcı payımız, iç borç stokundaki oranı büyük ölçüde yarı yarıya azaldı. Bu süreçte kayda değer bir yabancı çıkışı yaşandı. Rezerv kaybının yüzde 60’ı dış kaynaklı.”
TÜRKİYE’NİN AVANTAJLI POZİSYONU
Türkiye’nin dış talebe daha az bağımlı olduğunu belirten Bakan Şimşek, “İhracatın Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içindeki payı yaklaşık yüzde 20 seviyelerinde. Hizmetleri de eklediğimizde, bu oran yüzde 30’un altına düşüyor. Türkiye’nin ekonomik büyümesini destekleyen esas unsurlar iç tüketim ve yatırımdır. Bu durum, küresel belirsizliklere karşı ülkemizin göreceli olarak daha dayanıklı olmasını sağlıyor.” dedi.
Büyümeyi önemli bir hedef olarak ön planda tutan Şimşek, Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 62’sinin serbest ticaret anlaşmaları bulunan ülkelere yöneldiğini, bu durumun önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Türkiye’nin yakın coğrafyalardan tedarik konusunda avantajlı konumda olduğunu belirtti.
Bu bağlamda, “Geçici olarak risk iştahındaki azalma, bizde de hissediliyor. Ancak belirsizliklerin sona erdiği noktada hangi ülkelerin avantajlı, hangi ülkelerin dezavantajlı olduğunu görecekler.” dedi.
KÜRESEL EMTİA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLUMSUZ ETKİLERİ AZALTIR
Bakan Şimşek, küresel büyümenin yavaşlaması durumunda emtia fiyatlarının düşeceğini ve bunun Türkiye için olumsuz etkileri azaltacağını vurguladı. Özellikle petrol fiyatlarının 60 dolarlara inmesinin, enflasyon ve cari açığı önemli ölçüde düşüreceğini belirtti.
ENFLASYONDA TEREDDÜT YOK
Şimşek, enflasyon hedefinin merkez bankasının belirlediği patika içinde kalacağını bildirdi. “Programımızda bir değişikliğe ihtiyaç yok. Biz yüzde 70 olasılıkla enflasyonun yüzde 19 ile 24 arasında yer alacağını öngördük. Merkez Bankamız, yüzde 24 hedefinin ulaşılabilir olduğuna inanıyor.” şeklinde ekledi.
BÜYÜMEDE YAVAŞLAMA OLASI
Büyümeden bir yavaşlama beklenebileceğini söyleyen Bakan Şimşek, “Beklentilerde bir bozulma görüyoruz. Ayrıca içerdeki finansal koşullar da sıkılaşmış durumda. Türkiye, global gelişmelerden etkileniyor. Bu nedenle arz yönlü tedbirler alıyoruz. Öncelikli olarak, bütçedeki kaynakları daha verimli kullanılması gereken alanlara yönlendireceğiz.” ifadelerine yer verdi.