1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emtia Piyasasında Karmakarışık Gelişmeler

Emtia Piyasasında Karmakarışık Gelişmeler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin uyguladığı korumacı ticaret politikaları etkilerini sürdürürken, ABD-Çin ticaret savaşının daha da şiddetlenmeyeceği yönündeki beklentiler ile dünya genelindeki jeopolitik gelişmeler karışık bir seyir izlemekte.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin’e yönelik açıklamalarındaki yumuşak ton dikkat çekti. Trump, Çin ile tarifeler konusunda müzakere süreçlerinin devam ettiğini belirtmiş olsa da, bu açıklamalar Pekin yönetimi tarafından yalanlansa da piyasalar bu konuda iyimser bir hava taşımaya devam ediyor. Son açıklamalarında, Çin ile görüşmelerin sürdüğünü yineleyen Trump, ABD yönetiminin tarifeler sonrası diğer ülkelerle müzakerelere de devam ettiğini ifade etti. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD ve Güney Kore’nin “çok başarılı” ticaret görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirterek, iki ülkenin ticaret konusunda en yakın zamanda bir mutabakata varabileceğini söyledi. Bessent, Trump’ın uygulamaya koymaya çalıştığı sert tarifeleri hafifletmenin yollarını aradığını vurguladı.

Fed yetkililerinin açıklamaları yatırımcılar tarafından dikkatle izlenirken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, tarifeler sebebiyle işten çıkarmaların başlayabileceğini ve işsizlikte önemli bir artış olması durumunda faiz indirimlerinin gündeme gelebileceğini kaydetti.

Jeopolitik gelişmeler, yatırımcıların gündeminde önemli bir yer tutmaya devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, ABD ile Ukrayna krizi konusundaki diyalogların sürdüğünü açıkladı. Zaharova, Rusya ve ABD’nin krize uzun vadeli bir çözüm bulmayı hedeflediğini bildirdi.

Dolar endeksinin düşük seviyelerde kalması, emtia piyasasında talep iştahını artırarak varlık fiyatlarının yukarı yönde hareket etmesine neden oldu. Tahvil piyasalarında alıcılı bir seyir görülürken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 6 baz puan gerileyerek haftayı yüzde 4,27 seviyesinden tamamladı. Dolar endeksi ise haftalık bazda yüzde 0,2 artış göstererek haftanın son işlem gününü 99,6 seviyesinden kapattı.

ALTINDA YENİ REKOR

Küresel piyasalardaki gelişmeler, değerli metallerde karışık bir seyir oluşturdu. Tahvil faizlerindeki düşüş, faiz getirisi olmayan emtialar için destekleyici bir zemin sağlarken, dolar endeksindeki kısmi güçlenme ise değerli metaller üzerinde baskı yarattı. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Fed Başkanı Jerome Powell’ın görevine son vermeyi düşünmediğine yönelik açıklamaları ve ticaret savaşlarına dair ılımlı yaklaşımı, risk iştahını artırarak güvenli liman varlıklarına olan talebi zayıflattı. Bu çerçevede, altının ons fiyatı rekorunu 3 bin 500 dolara çıkarsa da, hafta sonunda geri çekilerek yüzde 0,1 değer kazanımı ile 3 bin 319 dolardan kapandı. Paladyumda ons bazında fiyatlar yüzde 2,2 kayıp yaşarken, platin yatay seyretti ve gümüş yüzde 2,1 değer kazandı.

Baz metallerde ise ABD-Çin ticaret gerilimlerinin yumuşamasının imalat sanayisine olumlu yansıyacağı beklentileri, fiyatların genellikle yukarı yönlü olmasına yardımcı oldu. Tezgah üstü pazarda bu hafta bakırın libre bazındaki fiyatı yüzde 3,2, kurşunun yüzde 1,3, alüminyumun ve çinkonun da yüzde 2,3 arttığı belirtildi; nikel ise yüzde 1,3 değer kaybetti.

PETROLDE ARZ BEKLENTİSİ

Küresel ticaret savaşında yaşanan yumuşama sinyallerine rağmen, petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından üretim artışı planları ve Rus petrolünün piyasaya dönme ihtimali sebebiyle geriledi. OPEC+ grubunun haziranda üretimi artırma planları ve ABD ile Çin arasında sağlanabilecek herhangi bir uzlaşma, fiyatları etkilemeye devam ediyor. OPEC+ üyesi 8 ülke, 5 Mayıs’ta bu konuyu görüşmek üzere toplanacak. ABD’nin Rusya-Ukrayna anlaşmasına dair attığı adımlarla İran ile yürüttüğü nükleer müzakereler de arz fazlası beklentilerini destekliyor. Trump, İran müzakerelerine dair “İran konusunda çok iyi gidiyoruz.” açıklamasını yaptı. Bu gelişmeler ışığında, Brent petrolün varil fiyatı bu hafta yüzde 1,6 düşerken, New York Ticaret Borsası’nda doğal gazın fiyatı yüzde 7 değer kaybetti.

TARIM EMTİADA HAVA KOŞULLARI ETKİLİ OLDU

Tarım emtiasında, küresel risk iştahının artmasıyla karışık bir seyir gözlemlenirken, ABD’deki ekim gecikmeleri ve olumsuz hava koşulları da piyasalarda etkili oldu. ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) verilerine göre, eski sezon buğday satışlarında iptallerin yeni satışlardan fazla olduğu görüldü. Bu durum, eski sezona yönelik talebin zayıfladığını gösteriyor. Küresel anlamda Rusya, Ukrayna, Çin ve Avustralya’daki kuraklık riski arz endişelerini artırmaya devam ediyor. Soya fasulyesi tarafında ise ABD-Çin ticari ilişkilerine dair iyimser beklentiler ve soya yağı fiyatlarındaki sert yükseliş piyasalara destek sağladı. Brezilya’nın nisan ayında soya ihracat tahmini bir miktar düşse de, genel talep canlılığını korudu.

İklim koşullarının etkisi, tarım emtiasını etkiledi. Kuzey Amerika’daki sıcak hava dalgaları ve fırtına sistemleri tarım arazilerinde karmaşık etkilere yol açtı. Bu, toprak nemini artırarak uzun vadeli üretim için olumlu bir zemin hazırlarken sel ve aşırı yağışlar ekim çalışmalarını olumsuz etkiledi. Güney Amerika’da ise yağışlar Brezilya’nın mısır üretimine destek sağlarken, Arjantin’deki kurak hava, hasadın erkene alınmasına neden oldu. Ayrıca, dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan’da pirinç stokları rekor seviyelere ulaşmış durumda. 1 Nisan itibarıyla açıklanan verilere göre, devlet pirinç stokları 63,1 milyon ton ile hükümetin hedefinin oldukça üzerinde gerçekleşti.

Tüm bu gelişmeler doğrultusunda, Chicago Ticaret Borsası’nda kile bazında fiyatlar, soya fasulyesinde yüzde 1,1, buğdayda yüzde 3,1, pirinçte yüzde 4 ve mısırda yüzde 1,3 azaldı. Brezilya’da 2025-2026 dönemi kahve rekoltesinin, geçen yılki kuraklığın etkisiyle önceki mahsule göre düşeceği öngörülmesiyle değer kazandı. Bunun yanı sıra, ABD’de Intercontinental Exchange’te libre bazında fiyatlar, şekerde yüzde 2, kahvede yüzde 7,1 ve pamukta yüzde 2,3 yükselirken, kakao fiyatları arz endişeleri ile haftayı yüzde 13,6 artışla kapattı.

Emtia Piyasasında Karmakarışık Gelişmeler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Cephesi - Türkiye'den ve Dünya'dan Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin