21-28 Nisan Ebeler Haftası kapsamında Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan ebeler, karşılaştıkları sorunları dile getirdi. Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ebe Melike Sigeze, ebelerin daha iyi fiziksel koşullarda, yoksulluk sınırını aşan bir maaşla, performans kaygısı ve bürokrasiye kapılmadan mesleklerini icra etmek istediklerini vurguladı.
Sigeze, ebeliğin kutsal bir meslek olduğunu ifade ederek, bu mesleğin aile planlaması, doğum öncesi gebelerin takibi, doğum hazırlığı ve doğum sonrası anne-bebek bakımı gibi kritik görevleri içerdiğini hatırlattı.
Bununla birlikte, performans sistemi nedeniyle ebeliğin profesyonel bir meslek olmanın ötesine geçtiğini ve ebelerin sekreterlik gibi yardımcı sağlık personeli durumuna düştüğünü belirtti.
“Aile sağlığı merkezleri, daha fazla hasta kabulü ile ticarileştiği için ebeler, asıl görevleri olan koruyucu sağlık hizmetlerini yeterince sunamıyor” diyen Sigeze, evraklar ve bilgisayar programları ile boğuşmanın onları sekreter gibi hissettirdiğini ifade etti. Aile planlaması hizmeti sunma isteği bulunsa da, gerekli malzemelerin temininde zorluk yaşandığını, eğitim vermek için uygun alanların olmadığını ve emzirme eğitimi için mevcut odaların yetersizliğinden bahsetti. Ailelerin aşı için geldiklerinde hızlıca kurumu terk ettiklerini ve kötü fiziksel koşullar nedeniyle hizmet verememenin kendilerini yetersiz hissettirdiğini aktardı.
“GEÇ SAATLERE KADAR MESAİ VAR”
Ebelerin aynı anda laboratuvar, enjeksiyon, pansuman ve evrak işleriyle ilgilenirken gebelerin izlemine yeterince zaman ayıramadıklarını belirten Sigeze, geç saatlere kadar mesai yapıldığını ve bu durum için güvenlik önlemlerinin alınmadığını söyledi. Zaten düşük maaşlar alındığı bir ortamda, ailelerin aşıya gelmediği durumlarda maaş kesintileri ile karşılaştıklarını sözlerine ekledi.
“GEBE EBELERİN DOĞUM İZNİ SORUNU”
Sigeze, bu konudaki sorunları şöyle sürdürdü: “Annelere yalnızca 6 ay boyunca anne sütü eğitimi verip bu süreçte gebe kalan ebelerimiz doğum izni hakkı elinden alınıyor ve maaşlarından kesintiler yapılıyor. Bebeği 3 aylıkken iş başı yapmak zorunda kalıyorlar. Normal doğum pankartları asılsa da ebelerimiz göz ardı ediliyor. Sağlık hizmetleri, performans sistemi ile yönetilemez. Ebelerimiz yasal olarak hakları olan yıllık izinlerde bile maaş kesintisine uğruyorlar. Daha iyi koşullarda, yoksulluk sınırını aşan bir maaşla ve bürokratik engellerle karşılaşmadan mesleklerini severek icra etmek istiyorlar.”