Hatay’ın Dörtyol ilçesinde sekiz yıldır çilek üretimi yapan 50 yaşındaki çiftçi Muharrem Peköz, son aylarda Doğu Akdeniz’i etkisi altına alan sert soğuklara rağmen, ateş yakarak koruduğu çilek bahçesinde hasat sürecine girdi. Ancak, bu yıl elde edilen verim, önceki sezonlara göre belirgin bir şekilde düşük kaldı. Tarlada kilogramı 100 TL’ye alıcı bulan çilek, pazarlarda ise 150-200 TL arasında satışa sunuluyor.
Don afetine karşı saman, lastik ve yağmurlama sistemiyle önlem aldı
Doğu Akdeniz bölgesinde etkili olan donlu hava koşulları, tarımsal üretimi olumsuz yönde etkileyerek Dörtyol’daki çilek bahçelerini tehdit etti. 5 dönümlük arazisinde çilek yetiştiren Muharrem Peköz, bu olumsuz koşullara karşı bahçesini ateşle ısıtarak don zararını minimize etmeyi başardı. Zirai donun etkili olduğu gecelerde lastik, saman ve yağmurlama sistemleri kullanarak toprağı ve bitkileri korumaya özen gösteren Peköz, “Üretimi artırmak için her yıl yeni fideleri toprakla buluşturuyorum. Ancak bu yıl hava şartları nedeniyle hasada yaklaşık 25 gün gecikmeli başladık” ifadelerini kullandı.
“Günlük 300-500 kilogram arası hasat yapıyoruz”
Zirai dondan zarar görmelerine rağmen üretime devam ettiklerini belirten Peköz, her gün ortalama olarak 300 ila 500 kilogram arasında çilek topladıklarını söyledi. Hasat döneminin Temmuz ortasına kadar süreceğini ve toplam verimin ilerleyen haftalarda daha iyi anlaşılacağını vurgulayan Peköz, “Birinci kaliteli çileğimiz tarladan 100 liraya satılıyor. Müşterilerimizle doğrudan kilogram üzerinden satış yapıyoruz. Çilek, tezgahta ise 150-200 TL arası fiyatlarla alıcı buluyor” açıklamasında bulundu.
“Kazım Gündüz hocamızın desteği büyük”
Üretim sürecinde aldıkları teknik destekten de bahseden Peköz, “Zirai donla mücadelede ve genel üretim sürecinde bizlere yol gösteren Çilek Profesörü Kazım Gündüz hocamızın katkısı çok değerli. Kendisine minnettarız” diyerek teşekkürlerini iletti.