Sık sık hastalanıyor musunuz? Bunun arkasında yatan sebep, bağışıklık sisteminizin zayıflığı olabilir. Vücut sağlığınızı korumak ve hastalıklara karşı savunmanızı artırmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yönelik önlemler almanız önem taşır. Peki, bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebilirsiniz?
Hastalıklardan muzdarip olmak, en zorlayıcı durumlardan biridir. İster inatçı bir soğuk algınlığı, isterse de ağır bir grip olsun, kendinizi kötü hissetmek oldukça can sıkıcı ve yıpratıcıdır. Ancak bu döngüyü kırarak daha sağlıklı bir geleceğe adım atmanız mümkün. İyi haber, bağışıklığınızı güçlendirmenin karmaşık ya da maliyetli olmadığıdır. Basit alışkanlıkların oluşturduğu değişiklikler, büyük farklar yaratabilir. İşte bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmak ve hastalıkları uzaklaştırmak için günlük olarak uygulayabileceğiniz 7 alışkanlık. Bu alışkanlıkları hayatınıza entegre ederek sık sık hastalandığınız günlere elveda diyebilir, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeye başlayabilirsiniz.Dengeli bir beslenme planı, %55-60 oranında karbonhidrat, %25-30 oranında protein ve %10-15 oranında yağ içermelidir. Yağ bileşeninin %90’ının çoklu doymamış yağ asitleri ve geri kalan %10’unun doymuş yağlardan oluşması gerekmektedir. Yüksek glisemik indekse sahip abur cuburlardan uzak durulmalı. Bunun yerine, düşük glisemik indekse sahip gıdaları tercih etmelisiniz.Mevsimlik meyve ve sebzeler, günlük beslenmenizin önemli bir parçası olmalıdır. Bu gıdalar, vitamin ve mineral açısından zengin olup, sağlıklı bağırsak alışkanlıkları için gerekli olan lif içeriklerine sahiptir.Doğal yağlar (esansiyel yağ asitleri), proteinler ve lif açısından en iyi kaynaklardan biridir. Ancak bu gıdaların da ölçülü şekilde tüketilmesi gerekmektedir.Yetişkinler için günlük su tüketim ihtiyacı 2,5 ila 3 litre civarındadır. Bunun amacı, günde yaklaşık 8-10 bardak su içmektir. Elbette mevsim ve sağlık durumunuza bağlı olarak bu miktar değişiklik gösterebilir.Fiziksel aktivitenin önemi yadsınamaz. Bu aktiviteler, kardiyovasküler hastalık riskini azaltır, kan basıncını düşürür ve lipid profilinizi iyileştirir. Günde 10 dakikayla başlayarak zamanla bu süreyi günde 20 dakikaya ve haftada en az 5 gün boyunca 30-40 dakikaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca, yeterli dinlenme de büyük önem taşır; ortalama 7-8 saatlik uyku yeterli kabul edilmektedir.Alkol, sağlık açısından zararlı bir etkiye sahiptir ve bağışıklık sisteminizin zayıflamasına yol açabilir. Bu nedenle, alkolden mümkün olduğunca kaçınmak en iyisidir. Sigara içiminin zararları da oldukça fazladır; sigara dumanı 5000’den fazla bileşen içerir ve bunların 43’ü kanserojen olarak kabul edilir. Sigara kullanımının kalp hastalıklarına bağlı ölümler üzerindeki etkisi %21,5, felç nedeniyle ölümlerin etkisi ise %18 düzeyindedir. KOAH riski sigara içmeyenlere göre 10 kat artmakta ve akciğer kanseri riski 20-40 kat daha yükseğe çıkmaktadır. 30 yaşında sigarayı bıraktığınızda yaşam süreniz 10 yıl uzarken, 40 yaşında bu süre 9 yıl, 50 yaşında 6 yıl ve 60 yaşında ise 3 yıl daha uzamaktadır. Erken bırakmak, faydayı artırma açısından büyük bir önem taşır.
Haber Cephesi - Türkiye'den ve Dünya'dan Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!