Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cumhuriyet Salonu’nda, Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından gerçekleştirilen “Beyin Ölümü Tanısı Donör Bakımı Uzman Hekim Eğitimi” programında Ölçücüoğlu, organ nakilleri ve bağış süreçleri hakkında bilgi verdi.
Türkiye’de şu anda organ nakli bekleyen yaklaşık 33 bin hasta bulunduğunu aktaran Ölçücüoğlu, Amerika’da bu sayının 103 bini bulduğunu belirtti. Amerika’da her gün 17 hastanın, Türkiye’de ise 6-7 hastanın organ beklerken hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Ayrıca, nakil listesine her 8 dakikada bir hastanın eklendiğini, Türkiye’de ise bu sürenin 24 dakika olduğunu ifade etti.
Beyin ölümü tanılarının sayısında bir artış gözlemlenmesine rağmen, ailelerin bağış izin oranlarının düştüğünü vurgulayan Ölçücüoğlu, 2010’lu yıllarda bu oranların yüzde 28’lerde olduğunu, Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte bu oranın yüzde 17’ye gerilediğini açıkladı.
Bu yılın ilk çeyreğinde aile izin oranlarını yeniden yüzde 26’nın üzerine çıkarma başarısını gösterdiklerini belirten Ölçücüoğlu, şu an üç vakadan birinin tıbbi nedenlerden dolayı kullanılamadığını kaydetti. Enfeksiyon sorununa ve yaşlanan nüfus oranına dikkat çeken Ölçücüoğlu, beyin ölümü oranlarının artışıyla birlikte aile izin oranlarının ve kullanım oranlarının aynı düzeyde ilerlemediğine dikkat çekti. Tüm organ nakillerinde ülkenin oldukça iyi bir altyapıya sahip olduğunu, tecrübeli cerrahlar ve ekipler bulunduğunu vurguladı. Kadavradan yapılan nakillerde dünyada üçüncü, canlıdan yapılan nakillerde ise birinci sırada olunduğunu belirterek, beyin ölümünden yapılan bağışların artması gerektiğini ifade etti.
“ANTALYA KOMPOZİT DOKU NAKİLLERİNDE BİR NUMARA”
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, ülkenin böbrek, karaciğer ve diğer nakillerde son yıllarda elde ettiği başarıların önemini vurguladı. Özkan, Antalya’nın kompozit doku ve diğer nakillerde sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde bir numara olduğunu belirtti.
Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında başarılı organ nakilleri yapıldığını dile getiren Özkan, bilginin erişiminin günümüzde kolaylaştığını ancak ilgilinin önemine vurgu yaptı. İlgilenmezdin, bilginin anlamının kalmayacağını belirten Özkan, yöneticilerin beyin ölümü gerçekleştiğinde ikna çalışmalarına hemen başlaması gerektiğini ifade etti. Bir kişinin, beyin ölümü sonrası beş kişiye hayat vereceğini aktardı.
Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Gözde Özge Ertunç, beyin ölümü gerçekleşen hastaların ardından yapılan koordinasyon sürecini ele aldı.
Eğitim çerçevesinde, Türkiye’de organ ve doku nakli süreçlerinin iyileştirilmesine katkıda bulunulması hedefleniyor. Bu kapsamda “Beyin ölümü tanısı ve radyolojik incelemeler”, “Donör bakımı”, “Donör bakımında enfeksiyon yönetimi” ve “Yoğun bakımdaki hasta yakınlarıyla iletişim” gibi konular işleniyor.