Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi (AÜ) işbirliğiyle başlatılan projede, havada bulunan polen çeşitliliği ve yoğunluğu bilimsel yöntemlerle ölçülerek alerjik hassasiyeti bulunan bireylerin yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda oluşturulan “Ankara Alerjik Polen Bülteni” internet sayfası aracılığıyla elde edilen veriler kamuoyuna duyuruldu.
AÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Münevver Pınar, polen kaynaklı alerjik hastalıkların, küresel iklim değişikliği ile ilişkili olarak günümüzde sıkça karşılaşılan bir problem haline geldiğini ifade etti.
Pınar, Türkiye genelinde polen alerjisi oranlarının yaklaşık olarak yüzde 30 civarında olduğunu belirterek, son dönemlerdeki iklim değişiklikleri nedeniyle bitkilerin polen yayma dönemlerinin öne çekildiğini ve polen mevsimlerinin uzadığını vurguladı.
Prof. Dr. Pınar, Türkiye florasında 12 binden fazla bitki türünün bulunduğunu ve bunların yüzde 20’sinin alerjik reaksiyonlara yol açma potansiyeline sahip olduğunu aktardı.
Her bitkinin alerjiye neden olmadığının altını çizen Pınar, özellikle gösterişli çiçeklere sahip ağaçlar ve otsu bitkilerin alerjik reaksiyonlara yol açmadığını açıkladı. Örneğin, sakura ağaçlarının polenlerinin alerjiye neden olmadığını söyleyen Pınar, meşe ağaçlarının atmosfere 300 milyar kadar polen verebilme kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Polenlerin rüzgar yardımıyla çok uzak mesafelere ulaşabileceğini de ekledi.
Pınar, 2021 yılında Rektörlük ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde düzenli polen analizleri yaptıklarını ve bu sonuçları “Ankara Alerjik Polen Bülteni” vasıtasıyla paylaştıklarını belirtti. “Ağaç, çalı, otsu, yabani otsu ve çayır polenlerinin yoğunluğunu web sitemizde yayınlıyoruz. Amacımız, alerji ve astım hastalarının tedavilerine destek olmak ve yaşam kalitelerini artırmaktır. Ayrıca, bitkilerin polen yayma dönemlerini bilmenin tedavi süreçlerinde ne denli önemli olduğunu vurgulamak.” dedi. Pınar, şu anda atmosferde polenlerin karıştığını ve bu durumun alerjik rahatsızlığı olan bireyler için risk oluşturduğuna dikkat çekti. Yağışların ardından polenlerin parçalanarak hızla havaya karıştığını sözlerine ekledi.
“HANGİ AĞACIN ALERJİK POLEN SAÇTIĞI GÖRÜLEBİLİR”
Dr. Öğretim Üyesi Aydan Acar Şahin, polenlerin takibi için üç farklı hava örnekleme cihazı kullandıklarını aktardı.
“Bu polen tuzakları, dakikada 10 litre hava çekebilen ve insan nefes alışverişini simüle ederek polenleri içindeki kasnağın etrafında toplayan aletlerdir.” diyen Şahin, bu cihazlarla elde edilen polen verilerinin “Ankara Polen Alerji Bülteni” aracılığıyla paylaşıldığını ifade etti.
Şahin, “Günlük polen riski şeklinde sunulan bilgiler, bugünü, yarını ve sonraki günü kapsayan 3 günlük veriler içermektedir. Alerjik duyarlılığı olan bireyler, bu sayfayı takip ederek hangi dönemlerde hangi polenlerin havada bulunduğunu öğrenebilir, buna bağlı olarak dış mekan aktivitelerini planlayabilirler.” şeklinde konuştu.