Alkol tüketiminin sağlığa etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilen bir araştırmada, yaşamını yitiren 1,781 bireyin beyinleri otopsi ile analiz edildi. Araştırmacılar, bu kişilerin yaşarken ne sıklıkla alkol tükettiklerine dair bilgileri, yakınlarına yönelttikleri sorular aracılığıyla topladı.
Bilim insanları, birada yaklaşık 350, şarapta 150 ve damıtılmış içkide 45 mililitrelik tüketimi “14 gram alkol/1 birim” olarak tanımladı. Denekler, haftalık alkol tüketim miktarına göre dört farklı gruba ayrıldı: “hiç içmeyenler”, “haftada 7 birim ya da daha az tüketenler”, “haftada 8 birim ya da daha fazla içenler” ve “eskiden aşırı içki içip bırakanlar”.
Araştırma sonucunda, haftada 112 gram veya daha fazla alkol tüketen bireylerde, bilişsel problemlerle ilişkili beyin damarlarının sertleşme olasılığının hiç içmeyenlere göre yüzde 133 daha fazla olduğu belirlendi.
Ayrıca, haftada 8 birim veya daha fazla içki tüketenler ile geçmişte fazla tüketim yapıp bırakanlarda Alzheimer ile ilişkili belirtilerin görülme ihtimalinin daha yüksek olduğu, aşırı alkol tüketenlerin ise hiç içmeyenlere göre ortalama 13 yıl daha erken yaşamını yitirdiği tespit edildi.
Araştırma ekibinden Alberto Fernando Oliveira Justo, “Ağır içicilikle beyin hasarı belirtilerinin doğrudan ilişkili olduğunu ve bunun, beyin sağlığı üzerinde hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyebilecek uzun vadeli sonuçları olabileceğini gördük” açıklamasında bulundu.
Beyindeki küçük damarların kalınlaşması ve sertleşmesiyle kan akışının zorlaşmasına sebep olan “hyaline arterioloskleroz”, zamanla hafıza ve düşünme kabiliyetini olumsuz yönde etkileyerek beyin hasarına yol açabiliyor.
Bu önemli araştırmanın sonuçları, “Neurology” dergisinde yayımlandı.