Diş ve diş eti sorunları, ağız sağlığı ile kalp ve damar hastalıkları arasında ciddi bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Dünya genelinde yapılan araştırmalar, ağız sağlığı problemleri ile miyokardit ve perikardit gibi ciddi kardiyovasküler rahatsızlıklar arasında olası bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Diş hekimi Can Aydoğan, diş ve diş eti hastalıklarının sadece ağız sağlığı ile sınırlı olmadığını, kalp hastalıklarında da önemli bir etken teşkil ettiğini vurguladı.
Aydoğan, “Ağızda diş eti enfeksiyonlarına neden olan bakterilerin kalp ve kalp kapakçığı sorunlarını tetiklediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu enfeksiyonlar, ağız ve dişlerin ötesinde vücudumuzda farklı olumsuz etkilere yol açabilmektedir” dedi.
Ağızdaki bakterilerin kan dolaşımı yoluyla tüm vücuda yayılarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Aydoğan, şu ifadeleri kullandı: “Diş sağlığı ile kalp sağlığı arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Kalp hastalıklarına yol açan enfeksiyonların nedenlerinden biri, ortak bir bakteridir. Eğer bu bakteri ağızda enfeksiyona neden oluyorsa ve kan yoluyla vücudumuza giriyorsa, kalbimiz zarar görebilir. Periodontal hastalıkların tedavi edilmemesi, kalp problemleri açısından büyük bir risk taşır.”
“Ağız içinde bulunan bakterilerin hastalık yapıcı seviyeye ulaşmaması önemli” diyen Aydoğan, sigara kullanımının ağız ve kalp sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, şu tavsiyelerde bulundu: “Ağız bakımı için ilk olarak düzenli diş fırçalamak gerekmektedir. Bunun yanı sıra diş ipi, ara yüz fırçası kullanmak ve dil bakımı gibi önlemlerle enfeksiyon riski ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca, mutlaka uzman diş hekimine genel muayene yaptırmak gerekir.”
SİNSİ İLERLEYEN HASTALIKLAR
Diş eti enfeksiyonlarının sinsi bir şekilde ilerlediğini ifade eden Aydoğan, bu rahatsızlıkların çoğu zaman belirti vermediğini aktardı.
Bu nedenle, periyodik hekim kontrollerinin düzenli olarak yapılmasının büyük önem taşıdığını belirten Aydoğan, “Bazı durumlarda diş etleri kanayarak belirti verebilir, ancak kronik rahatsızlıklarda hasta bunu fark etmeyebilir. Diş etlerinde kanama, kırmızılık, çekilme veya yemek yerken hassasiyet ve ağrı hissediliyorsa, en kısa sürede bir diş hekimine başvurulmalıdır.” şeklinde konuştu.