Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya, 13 yaşındayken baş ağrısı ve kusma gibi şikayetlerle hastaneye başvurmuştu.
Çınarkaya’ya, burada nefrotik sendrom teşhisi konmuş ve 5 yıl boyunca periton diyaliz tedavisi almıştır. 2011 yılında Adana Seyhan Başkent Hastanesi’nde kadavradan bağışlanan bir böbrek nakli yapılmıştır.
Ancak hastalığı 2017’de yeniden nüksetmiş ve bu sefer Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde teyzesi Telli Fidanoğlundan alınan böbrek ile tedavi edilmiştir.
Geçtiğimiz yıl hamilelik döneminde böbrek sorunları yaşayan Çınarkaya’ya, Gaziantep Üniversitesi Kahraman Eruslu Böbrek Nakli Hastanesi’nde ablası Başak Fidanoğlundan alınan böbrek nakledilmiştir.
18 gün süren tedavi sürecinin ardından, beşinci böbreği ile sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşamaktadır.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Usalan, hastaya nakledilen iki böbreğin işlevini yitirmesi sebebiyle üçüncü naklin karın bölgesine yapıldığını ifade etti.
Nakil yapılan böbreklerin ortalama 5-10 yıl ömrü olduğunu belirten Usalan, “Her nakil bir öncekinden daha fazla risk taşır. Ayrıca bu nedenle çok az merkez müdahale gerçekleştirebiliyor. Üçüncü organ nakli gerçekleştirmek hasta için de zorlayıcı bir süreç, çünkü önce yüksek dozda antikorları ortadan kaldırmak için ilave tedavi süreçleri başlatmamız gerekiyor. Ancak sonuç her seferinde oldukça başarılı oluyor. Şu an eskisi kadar bu tür nakillerden korkmuyoruz, yeter ki verici bulunsun.” dedi.
DİĞER BÖBREKLER VÜCUTTAN ALINMIYOR
Üçüncü nakli yaparken işlevini kaybeden böbreklerin vücutta bırakıldığını belirten Usalan, yalnızca zarar vermesi durumunda diğer böbreklerin çıkartıldığını ifade etti. Usalan, bir haftada 8 nakil gerçekleştirdiklerini ve bunlardan birinin de Rabia Çınarkaya olduğunu belirterek, “Şu an beşinci böbreği taktık ve hastamızın vücudunda toplamda 5 böbrek var. İşlevsiz olan diğer böbrekleri almadık, yalnızca yeni nakil gerektiği için mevcut böbreklerin çıkarılması gerekmedi.” diye ekledi.
“YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM”
Böbrek rahatsızlığından kaynaklanan genetik sorunlar nedeniyle iki kardeşinin de böbrek nakli olduğunu belirten Rabia Çınarkaya, “Üçüncü nakil oldukça riskli olduğu için birçok hastane gerçekleştirmekten kaçınıyordu. Bu durumu araştırarak bu hastaneye başvurdum ve çok memnunum. Bana üçüncü kez yaşam verdiler. Diğer böbrekleri alacaklardı diye düşünürken almadılar; şu an beşinci böbrekle yaşıyorum. İnşallah bu son olur, Allah kimseye böyle bir hastalık vermesin.” şeklinde konuştu.
Vücudunda 5 böbrek olduğunu öğrenenlerin tepkisini paylaşan Çınarkaya, “5 böbrekle yaşamak insanlara garip gelse de her seferinde yeni bir hayat bulup güzel anılar yaşıyorum. Çok mutluyum, yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Nakil çok önemli; lütfen korkmadan organlarınızı bağışlayın. Biz hastalar için bu çok kritik. Her birey yeni bir hayatı hak ediyor. Ablama tekrar teşekkür ederim, bana yeniden hayat verdi.” dedi.
Rabia’nın babası Cevdet Başakçı ise, kızının tekrar sağlığına kavuşmuş olmasının mutluluğunu dile getirdi.