Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aydoğan Aydoğdu, obezitenin dünya genelinde en ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu, Türkiye’nin ise obezite sıklığında Avrupa’da ilk sırada yer aldığını belirtti.
“Obezitenin Tıbbi Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar” konulu konferansta görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Aydoğdu, Türkiye’deki her beş çocuktan birinin obez olduğunu ifade ederek, obezite oranlarının giderek arttığına dikkat çekti. Öncelikle, günümüzde çocukların dışarıda oyun oynamak yerine bilgisayar veya ekran başında zaman harcadıklarını belirten Aydoğdu, bu durumun hareket azlığını beraberinde getirdiğini vurguladı. Ayrıca, abur cubur ve hızlı yiyeceklerin artışıyla birlikte sağlıklı beslenmemenin de çocuklarda obezite oranlarını yükselttiğine işaret etti.
Prof. Dr. Aydoğdu, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusunda vatandaşları bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Hareket etmenin önemine dikkat çeken Aydoğdu, “Hareket eden bireylerin beslenme hususundaki uyumları daha yüksek oluyor. Özellikle beyaz undan kaçınılmasını öneriyoruz; ancak ‘karbonhidrat tüketimini tamamen bırakın’ demiyoruz. Dengeli bir şekilde karbonhidrat tüketimini tavsiye ediyoruz. Sadece yağ ve protein ağırlıklı bir beslenme modelini de önermiyoruz. Karbonhidrat, protein ve yağ dengesinin sağlandığı beslenme biçimlerini öneriyoruz” dedi.
“ZAYIFLAMA İĞNELERİ SADECE DOKTOR ÖNERİSİYLE KULLANILMALI”
Obezite tedavisinde yaygın olarak kullanılan oral ve enjeksiyon tedavilerinin gereksiz yere kullanılmasını kesin bir dille reddettiğini belirten Prof. Dr. Aydoğdu, bu tedavilerin yalnızca doktor tavsiyesi ile uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Bazı bireylerin bu ilaçları kendi başına kullanmalarına değinen Aydoğdu, “Bu tür ilaçlar masum değildir. Ancak bir doktorun önerisiyle kullanılmaları gerekmektedir. Doğru şartlar altında kullanıldıklarında bu tedaviler güvenli olabilir. Bunun yanı sıra, eğer medikal tedavi ile bir sonuç alınamazsa, cerrahi müdahale de seçenekler arasında yer alabilir. Obezite tedavisi için kişinin ihtiyaçlarına uygun bir beslenme programı, hareket protokolü ve gerekli tıbbi tedavi ile cerrahi yöntemler planlanmalıdır” ifadelerini kullandı.