NASA’nın Mars keşif aracı, ilginç bir keşfe imza atarak kafatası şeklinde bir yükselti tespit etti. Ancak, yıldız gözlemcileri bu sıra dışı yapının Kızıl Gezegen’e ait olmadığına dair görüş bildirdi.
“KAFATASI TEPESİ”
11 Nisan’da Perseverance keşif aracı tarafından keşfedilen bu ilginç kaya, “Kafatası Tepesi” adıyla adlandırıldı. Tepe, bilim insanlarının geçmişte büyük bir göl bulunan 45 kilometre genişliğindeki devasa havzanın bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ancak, onun özelliği çevresindeki diğer yapılarla benzerlik göstermemesi.
ARAZİNİN GERİ KALANINDAN FARKLI
NASA ile işbirliği yapan Margaret Deahn’a göre, arazinin büyük çoğunluğu açık renkli ve tozlu bir yapıya sahipken, Kafatası Tepesi köşeli ve adeta başka bir bölgeden düşmüş gibi görünümde çukurlarla kaplı. Araştırmacılar, kayanın erozyon, eski bir çarpma etkisi ya da başka güçlü bir doğa olayı sonucunda orijinal yerinden kaymış olabileceğini düşünüyor.
KİMYASAL YAPISI İNCELENDİ
Bu sıradışı yapının ilk bakışta bir meteorit olabileceği düşüncüsü de gündeme gelmişti. Ancak, Perseverance’ın lazerle çalışan SuperCam’iyle yakındaki bir benzer kayanın kimyasını analiz eden NASA bilim insanları, söz konusu yapının uzay kayalarında genellikle görülen yüksek demir ve nikel seviyelerine sahip olmadığını ortaya koydular.
DAHA FAZLA TEST YAPILACAK
Bir diğer olasılık ise bu tepenin milyarlarca yıl önce, lav veya magma soğurken oluşan magmatik bir kaya olması. Mars gezgini Perseverance’da kimyasal bileşimleri ölçebilen aletlerin bulunduğunu hatırlatan bilim insanları, kayanın kökenini belirlemek için daha fazla test gerçekleştireceklerini açıkladı.