Birinci, yapay zekanın sağlık sektörüne entegrasyonu ile ilgili Antalya’da katıldığı programda, bu teknolojinin dünya genelinde giderek daha fazla gündeme geldiğini vurguladı.
Sağlık Bakanlığı olarak yürüttükleri projeleri paylaşan Birinci, “Dünyada veriyi en etkin şekilde kullanan ve dijitalleşmiş en iyi Sağlık Bakanlığıyız. Harvard raporlarına göre aldığımız not en yüksek seviyede. Bu açıdan bakıldığında dünyanın en önde gelen ülkelerinden birindeyiz” ifadelerini kullandı.
Birinci ayrıca, raporda yer alan bazı ülkelerin nüfuslarının, Türkiye’deki bir şehir hastanesinin yıllık hasta sayısına denk geldiğini belirterek, Türkiye’nin yapay zeka uygulamaları için en hazır ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.
Yapay zekanın sağlık alanında yoğun bir şekilde kullanıldığını aktaran Birinci, “Dünya genelinde görüntü işleme teknolojileri ön plana çıkmaktadır. Ancak bu, doktorların tamamen yerini alacak demek değildir. Yapay zeka, rutin işlerin önemli bir kısmını üstlenebilir. Hem hastalar hem de hekimler için işleri kolaylaştıracak ve hastalara yönelik hataların önlenmesinde yeni fırsatlar sunacaktır. Zira geçmişte yapılmış işleri oldukça iyi bir şekilde yerine getirebiliyorlar. Yapay zeka araçları, doğru sistem ve işleyişle etkili sonuçlar verebilir. Fakat yanlış bilgilerle çalışıldığında hatalı çıktılar elde edilebilir. Bugün yapay zeka için bile ‘yapay zeka halüsinasyonları’ terimi kullanılmakta ve bazen yapamayacağı şeyler hakkında yalan bilgiler üretebilmektedir. Bu durum, dünya genelinde yeni zorlukları beraberinde getiriyor.” şeklinde konuştu.
“NEYİM VAR” YAPAY ZEKA UYGULAMASI
Birinci, sağlık doğruluğu ve hasta güvenliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, yapılandırılmış verilerle çalışma ihtiyacının altını çizdi.
Bu konuda yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Birinci, “Neyim Var adında bir yapay zeka uygulamamız mevcut. Bu uygulama, bireylere kendi sağlık durumlarına dair geri dönüşler sağlamakta. Kişinin yaşadığı yer, sağlık geçmişi ve egzersiz eksiklikleri gibi bilgileri değerlendirerek, sağlıklı bir yaşam için gereken adımları hatırlatacak sistemler geliştiriyoruz. İnşallah vatandaşlarımız bu sistemlerle tanışacak” dedi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci, sağlıklı kalmanın bireylerin sorumluluğunda olduğunu ve sağlıklı beslenme ile düzenli egzersiz gibi konularda dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
Sağlığın artık herkesin ortak sorumluluğu haline geldiğini vurgulayan Birinci, bireylerin kendilerini sağlıklı tutma konusunda bir hekim kadar dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Birinci, 65 yaş üstü nüfusun artışına dikkat çekerek, kronik hastalıklara yakalanmadan sağlıklı bir yaşam sürmek için bireylerin sorumluluklarını artırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.