Komuta kontrol merkezlerinde görev yapan çalışanlar, 112 acil çağrı hattına gelen aramaların yüzde 25’inden fazlasının asılsız ya da acil olmadığını belirtti. Bu durum, 112’ye yapılan her dört çağrıdan birisinin gereksiz olduğu anlamına geliyor.
Sağlık-Sen tarafından gerçekleştirilen 112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanlarının Çalışma Şartları Saha Araştırması’nın sonuçları yayımlandı. Araştırmaya, istasyonlar ve komuta kontrol merkezlerinden toplam 1,364 çalışan katıldı. Elde edilen bulgular, dikkat çekici veriler ortaya koydu. İstasyonlarda görevli 112 çalışanlarının günlük ortalama onlarca vakaya gittiği tespit edildi.
“ASILSIZ İHBARLAR ÇOK”
Araştırmanın en dikkat çeken bulgularından biri, 112’ye yapılan asılsız ihbarlar oldu. Komuta kontrol merkezlerinde çalışanların yüzde 53,1’i, gelen aramaların yüzde 25’inden fazlasının acil olmadığını ifade etti. Bu durum, 112’ye yapılan her dört çağrının birinin gereksiz olduğu sonucunu ortaya koyuyor. Ayrıca vakaya giden 112 çalışanlarının yüzde 98,7’si, acil olmayan durumlara yönlendirildiklerini belirtti.
112 ÇALIŞANLARININ YÜZDE 63’Ü TRAFİK KAZASI YAŞADI
Araştırma, yemek ücretlerinin düşük olmasına da dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 94,4’ü, kendilerine sunulan yemek ücretlerinin yetersiz olduğunu vurguladı. Ayrıca, 112 çalışanlarının yüzde 63,2’si, diğer sürücülerin hatalarından ve yol verilmemesi gibi nedenlerden dolayı ambulansla vakaya giderken trafik kazası geçirdiğini ifade etti.
Katılımcıların yüzde 75,1’i, Komuta Kontrol Merkezlerinde yeterli istihdam sağlanması gerektiğini belirtti ve iş yüküne karşı daha fazla personel istihdam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
SAĞLIK-SEN’DEN VAKA ELEME SİSTEMİ ÖNERİSİ
Araştırma sonuçları doğrultusunda Sağlık-Sen, 112 acil sağlık hizmetlerindeki iş yükünü azaltacak önerilerde bulundu. Gerçek hastalara ulaşabilmek için 112’ye gelen çağrılar içinde bir vaka eleme sisteminin uygulanması gerektiğini ifade ederek, “112 çalışanlarının yükünü hafifletmek ve sürdürülebilir bir sistem oluşturmak için objektif kriterlere dayanan bir puanlama sistemi ile vaka eleme sistemine geçilmelidir. Örneğin, dişi ağrıyan ya da dizi sızlayan Hastalara, ambulans gönderilmemelidir” şeklinde görüş bildirdi.
Araştırma kapsamında 112 çalışanlarından yaşadıkları sorunlara dair çözüm önerileri de talep edildi. Katılımcıların önerileri arasında en dikkat çekici olanları ise şunlar:
– 112 çalışanlarının gerçek hastalara daha etkin ulaşabilmeleri için halkı bilinçlendiren girişimlerin artırılması, sağlık okuryazarlığı konusunda 112’ye ayrı bir önem verilmesi gerekmektedir.
– Vaka bildirimi sırasında soğukkanlı davranılmalı, adres bilgileri ve olay hakkında detaylı bilgi sağlanmalıdır.
– Ambulanslara yol vermeyen sürücülerin daha sıkı denetimlere tabi tutulması gerekmektedir.
– Trafikte ambulansların karşılaştığı problemlerin azaltılması için kamu spotları ve çeşitli farkındalık faaliyetleri düzenlenmelidir.
– Vakaya müdahale sırasında vatandaşların ambulans ekibine daha fazla destek sağlaması önemlidir.
– Hem komuta merkezi hem de istasyonlar için iş yükünü azaltacak tedbirler alınmalı, yoğun bölgelerde ek istihdam sağlanmalı ve gerektiğinde yeni istasyonlar kurulmalıdır.
– Komuta merkezi ve istasyonların fiziki koşulları ile kullanılan ekipmanların gözden geçirilmesi, çalışanların sağlığını gözeten ergonomik bir duruma getirilmesi gerekmektedir.
– İstasyon temizliğinin ve genel hijyenin sağlanması için kadrolu veya anlaşmalı temizlik çalışanları istihdam edilmelidir.
– Yemek ücretleri artırılmalıdır.
– 112 çalışanlarının kıyafetleri, mevsime, bölgeye ve beden ölçülerine uygun şekilde hazırlanmalıdır.
– Ambulansların park alanları hızlı giriş-çıkış sağlayacak şekilde düzenlenmeli, ambulans temizliği için gerekli zaman ve alan oluşturulmalıdır.
– Yüksek kilometreli ambulansların yenilenmesi gerekmektedir.
– 112 çalışanları için teşvik, ek ödemeler ve nöbet ücretleri artırılmalı, gece çalışmaları için de tazminat ödenmelidir.