“Kalp Sağlığı Haftası” kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde her yıl yaklaşık 18 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olan en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor.
Bu hastalıkları tetikleyen başlıca davranışsal risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı öne çıkıyor.
Bireylerde bu risk faktörlerinin etkisi, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumların ortaya çıkmasına neden olarak kalp ve damar hastalığı gelişim riskini artırıyor.
Aynı zamanda, birden fazla risk faktörünün varlığı bireylerin durumunu daha da kötüleştiriyor. Bu sebeple, kalp ve damar hastalıklarından korunmak amacıyla tüm risk faktörlerinin birlikte ele alınması ve bu konularda müdahaleler gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve kontrol altına alınabilir risk faktörleri ile kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini vurguluyor.
TÜRKİYE KALP VE DAMAR HASTALIKLARI ÖNLEME VE KONTROL PROGRAMI
Sağlık Bakanlığı, kalp ve damar hastalıkları ile etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı”nı hayata geçirdi.
Bu program, kalp ve damar hastalıklarının risk faktörlerinden korunulması, erken teşhis, etkili tedavi ve izlemelerin aile hekimleri tarafından ‘uçtan uca yönetim anlayışıyla’ tüm hizmet basamaklarında sağlanabilmesi için gerekli stratejileri belirliyor.
Program kapsamında aile hekimleri, 40 yaş ve üstündeki bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesini gerçekleştiriyor. Bu süreçte, kişinin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı gibi bilgiler toplanıyor, kan basıncı ölçülüyor ve kolesterol seviyesi kontrol ediliyor. Elde edilen veriler doğrultusunda, 10 yıl içinde ölüme yol açabilecek bir kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanarak kişiye özel danışmanlık ve tedavi planları oluşturuluyor.
2 MİLYON 483 BİN 467 KARDİYOVASKÜLER RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILDI
Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle birlikte, 1 Kasım 2024-14 Nisan 2025 tarihleri arasında toplam 2 milyon 483 bin 467 kardiyovasküler risk değerlendirmesi gerçekleştirdi.
Bu taramalar sonucunda 317 bin 776 kişide risk tespit edildi. Bu bireyler, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ve sigara bırakma gibi konularda ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden yararlanmaya başladı.
Yetkililer, kalp sağlığının korunması için işlenmiş gıdalardan kaçınılması, tuz tüketiminin azaltılması, sigara ve alkol kullanmaktan uzak durulması, düzenli egzersiz yapılması ve uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor.