1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bağışıklığınızı Güçlendirin: 5 Besin Eksikliği!

Bağışıklığınızı Güçlendirin: 5 Besin Eksikliği!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok insan zaman zaman soğuk algınlığına yakalanır. Ancak sürekli olarak hapşırma, öksürme veya burun çekme sorunları yaşıyorsanız, özellikle çevrenizde hasta kimse yoksa, “Bağışıklık sistemimde neler oluyor?” sorusunu sormanın vakti gelmiş olabilir. Bu durum, yalnızca şanssızlık veya hava değişikliklerinden ibaret olmayabilir. Vücudunuz, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olan temel vitamin ve minerallerden eksik olabilir. Bu eksiklikler, virüslere karşı savunmasız hale gelmenize sebep olabilir; özellikle de o can sıkıcı soğuk algınlığı virüsleri açısından. Vücudunuzu enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakabilen 5 yaygın besin eksikliğine ve bunlarla ilgili neler yapabileceğinize göz atalım.

Çocukluk döneminizden beridir muhtemelen C Vitaminini duymuşsunuzdur. C Vitamini, bağışıklık sisteminizin formda kalmasına yardımcı olan bir bileşendir. Vücudunuzun enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırır ve aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bu da, sağlığınıza zarar veren serbest radikallerle mücadele etmesine olanak tanır.
Sık sık soğuk algınlığına mı yakalanıyorsunuz? Yara iyileşmeleriniz uzun sürüyor mu? Diş etleriniz kanıyor, sürekli yorgun hissediyor musunuz? Donuk ve kuru bir cilt ile karşı karşıya mısınız? Amla, portakal, limon, tatlı misket limonu (mosambi), guava, kırmızı ve sarı dolmalık biber, brokoli ve ıspanak tüketmeye başlayın. Sabahları ılık limon suyu veya amla suyu içmeyi deneyin; bağışıklık sisteminiz buna minnettar kalacaktır.
Bağışıklık sisteminin göz ardı edilen önemli bir bileşeni D Vitaminidir. Genellikle kemik sağlığıyla ilişkilendirilse de, aynı zamanda bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için de kritik rol oynar. D Vitamini, bağışıklık hücrelerini harekete geçirir ve bakterilere karşı savaşmada yardımcı olur. Kış aylarında veya kapalı ortamlarda uzun süre kaldığınızda hastalık riski artar; bu durumda vücudunuzun D Vitaminine ihtiyacı olduğu anlamına gelebilir. D vitamini eksikliği, yorgunluk, düşük enerji, solunum yolu enfeksiyonları, kemik ve sırt ağrıları, ruh hali değişiklikleri ve kas güçsüzlüğü gibi belirtilerle kendini gösterir. Haftada 3-4 kez güneş ışığına maruz kalmaya çalışın ve D vitamine zengin yiyecekler tüketin. Gerekirse bir kan testi yaptırarak doktorunuzdan takviye almayı düşünebilirsiniz.
Çinko, bağışıklık sisteminin en etkili bileşenlerinden biridir ancak genellikle yeterince ön planda değildir. Virüslerle mücadelesinde büyük rol oynar. Düşük çinko seviyeleri, bağışıklık sisteminizin yeterli şekilde çalışmamasına ve sık sık soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi sorunların yaşanmasına sebep olabilir. Çinko eksikliği, genellikle zayıf yara iyileşmesi, saç dökülmesi ve tat veya koku kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, nohutta çinko bulunur. Vejetaryen ve veganların çinko eksikliği yaşama ihtimali yüksektir, bu nedenle diyetlerine çinko açısından zengin gıdaları eklemeleri faydalı olacaktır.
Demir sıklıkla anemi ile ilişkilendirilse de, düşük demir seviyeleri vücudun yeterli hemoglobin üretmesini engelleyerek dokuların oksijen almasını zorlaştırır. Aynı zamanda bağışıklık tepkisini de yavaşlatır. Demir eksikliği belirtileri arasında sürekli yorgunluk, soluk cilt ve kırılgan tırnaklar yer alır. Ispanak, mercimek, kırmızı et ve deniz ürünleri gibi demir açısından zengin gıdalar yemeyi hedefleyin. Demirin emilimini artırmak için C Vitamini ile birlikte tüketin.
B12 vitamini, eksikliği fark edilmeden sağlık sorunlarına yol açabilen bir besindir. Sinir fonksiyonu, kırmızı kan hücresi üretimi ve bağışıklık için kritik öneme sahiptir. Yeterli B12 olmaksızın bağışıklık hücresi üretimi zorlaşır. B12 vitamini sadece hayvansal ürünlerde bulunduğu için vejetaryenler ve veganlar takviye almayı düşünmelidir. Yumurta, süt ve balık gibi gıdalar iyi kaynaklardır.
Bağışıklık sistemini desteklemek için yeterli su tüketimi şarttır. Susuz kalmak, vücudun savunmasını zayıflatır. Ilık su, bitki çayları veya haldi doodh tüketmek faydalı olabilir. Ayrıca sağlıklı bir bağırsak florası da güçlü bir bağışıklık sistemi için gereklidir; yoğurt, ayran ve turşu gibi fermente gıdaları diyetinize dahil edin. Düzenli uyku da vücut sağlığı açısından hayati öneme sahiptir ve bağışıklığınızı güçlendirir. Son olarak, hafif düzeyde egzersiz yapmak, dolaşımı ve bağışıklığı artırırken, aşırı şeker tüketiminden kaçınmak da bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkileri azaltır.

Bağışıklığınızı Güçlendirin: 5 Besin Eksikliği!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Cephesi - Türkiye'den ve Dünya'dan Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin