Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (SEAH) göz hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Alagöz, basınçlı gazlı içecek şişelerinin düşmesi sonucu meydana gelen cam parçalarının gözlere zarar verme riski ile yanlış yöntemlerle açılan metal kapakların sebep olduğu yaralanmalar hakkında bilgi verdi.
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuk içecek tüketiminin artacağını belirten Alagöz, “Kliniğimizde, gazlı içeceklerle bağlantılı olarak çok sayıda yaralanma vakasıyla karşılaşıyoruz. Bu yaralanmalar arasında ciddi örneklere yer veriyoruz. Son yıllarda birkaç on vaka kaydettik ve ne yazık ki bunların önemli bir kısmı ciddi göz yaralanmalarıyla ve kayıplarla sonuçlandı.” ifadelerini kullandı.
Alagöz, kapak açma işlemi için çakmak veya benzeri aletleri kullanan kişilerde de ciddi yaralanmalara neden olunduğunu belirterek, “İki temel uyarımız var. Birincisi, gazlı içecek şişelerinin taşınması son derece önemli bir konudur. Kesinlikle çocuklara bu şişeleri taşıtmamalıyız. Çünkü çocukların elinden kayması durumunda sonuçlar ağır olabilir. Cam şişe adeta bir bomba gibi patlayarak parçaları etrafa saçarak hastanın gözünü hedef alabiliyor. Diğer uyarımız ise, gazlı içeceklerin mutlaka uygun açacaklarla açılması gerektiğidir. Çakmak veya benzeri aletler kullanılmamalı, açarken kapağın elle kontrol edilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Son birkaç yılda 15 kadar bu tür yaralanma vakasını tedavi ettiklerini ifade eden Alagöz, 31 Mart 2024 tarihinde 7 yaşındaki bir çocuğun elinden düşen bir gazlı içecek şişesinin parçalarının gözüne girmesi sonrası 4 kez ameliyat geçirdiğini belirtti.
Alagöz, çocuğun görme merkezine zarar gelmemesi sayesinde hastanın şanslı olduğunu, yapılan başarılı cerrahi müdahale ile göz sağlığının büyük ölçüde geri kazanıldığını ve görme kaybının minimal düzeyde olduğunu ifade etti.
KURU VE TEMİZ BEZLE GÖZÜ KAPATIP HASTANEYE GİDİLMELİ
Hastanede görevli başka bir doktorun, gazlı içeceği açarken kapağın fırlaması sonucu yaralandığını ve bir gözünü kaybettiğini de vurgulayan Alagöz, “Bu tür vakalarımız oldukça fazla. Ciddi bir kısmı göz yaralanmalarıyla sonuçlanabiliyor. Özellikle sıcak ortamda şişe taşımak daha riskli bir durum yaratıyor zira bu gaz basıncını artırıyor.” dedi.
Prof. Dr. Alagöz, bu tür yaralanmalar karşısında izlenmesi gereken adımları şu şekilde sıraladı: “Hastalarımızın hemen bir göz hekimine başvurmalarını öneriyoruz. Zira herhangi bir müdahale durumunda daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Genellikle gözde delinme, yırtılma riski taşınmakta. Bunun yanında göz içi travmaya bağlı kataraktlar ve retina ayrışmaları gibi komplikasyonlar da görülebilir. Ayrıca enfeksiyon riski de söz konusu. Hastaların, kuru ve temiz bir bezle gözlerini kapatıp derhal göz hekimine gitmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Herhangi bir müdahale yapmamaları önemlidir.”
SEAH Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sedat Özmen, gazlı içecek şişesinin patlaması sonrası gözüne cam parçaları giren 7 yaşındaki çocuğun ameliyat sürecine de katıldığını ifade etti.
Özmen, operasyonun yaklaşık 1 saat sürdüğünü belirterek, “Kornea yani şeffaf tabakanın delinmesi söz konusuydu ve iris tabakasının dışarı çıkması gerekti. Hemen ameliyata aldık. Kornea tabakasına dikiş uyguladık, iris tabakasını gözün içine geri koyarak ameliyatı tamamladık. Sonrasında 4-5 gün hasta takibi yapıldı. 1 ay sonra kornea dikişleri alındı. Şu anda görmesi neredeyse tamamen geri döndü. Dolayısıyla bu hasta şanslıydı. Ancak her hastanın bu kadar şanslı olamayacağını belirtmekte fayda var; zira ciddi görme kayıpları ve körlükle sonuçlanan vakalarla sıkça karşılaşabiliriz.” ifadelerine yer verdi.