Dernek tarafından yayımlanan açıklamaya göre, Prof. Dr. Tokçaer, Dünya Parkinson Günü etkinlikleri çerçevesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle belediyenin konferans salonundaki fuaye alanında gerçekleştirilen programda konuşma yaptı.
Prof. Dr. Tokçaer, Parkinson hastalığının beyindeki dopamin üreten hücrelerin zarar görmesiyle gelişen bir nörolojik bozukluk olduğunu ifade ederek, bu hastalığın en yaygın belirtilerinin titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik, denge ve koordinasyon sorunları, yutma ve konuşma güçlükleri ile bilişsel işlevlerin azalması olduğunu belirtti.
Belirtilerin genelde yavaş bir şekilde başladığını ve zamanla ilerlediğini dile getiren Tokçaer, “Denge ve yürüme bozuklukları, yutma ve konuşma problemleri Parkinson hastalığının ileri evrelerinde görülmektedir. Bilişsel işlev bozukluğu ise hastanın yaşı ve hastalığın süresi ilerledikçe daha belirgin hale gelir. Ayrıca, Parkinson hastalığı motor bulgularının yanı sıra uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete, kabızlık, idrara sıkışma, pozisyon değişikliğiyle tansiyonun düşmesi, ağrı, yorgunluk ve bilişsel bozukluklar gibi geniş bir yelpazeye yayılmış motor dışı belirtiler de içermektedir.” şeklinde bilgi verdi.
Bu tür sorunlarla ilgili farkındalığın, hastaların ve yakınlarının hekimi zamanında bilgilendirmesine ve tedavide gerekli düzenlemeleri yapabilmesine yardımcı olacağını vurgulayan Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, “Erken teşhis ve çok disiplinli bir yaklaşım ile Parkinson hastalarında yaşam kalitesini korumak mümkündür. Düzenli nörolojik kontroller, sağlıklı yaşam tarzı benimseme ve destekleyici tedaviler, hastalığın seyrinde önemli değişiklikler sağlayabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Tokçaer, Parkinson hastalığına yönelik tedavi yöntemlerinin son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğine de dikkat çekti.