İsviçre’nin Neuchatel kasabasında uygulamaya konulan yeni bir pilot proje, doktorların hastalarına ruhsal ve fiziksel sağlıkları için müze ziyaretleri reçete etmesine olanak tanıyor.
Bu yenilikçi uygulama, sanatın tedavi süreçlerine dahil edilerek bireylerin ruhsal ve bedensel iyilik hallerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Proje, iki yıl boyunca geçerli olacak ve doktorlar hastalarına kasabanın dört müzesinden birini ziyaret etmeleri için “müze reçeteleri” verebilecek. Yerel ve bölgesel yönetimlerin bu reçetelerin maliyetini üstleneceği bildiriliyor. 2019’da Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir araştırma, sanatın ruh sağlığını iyileştirebileceğini, travmaların etkilerini azaltabileceğini ve bilişsel gerilemeyi önleyebileceğini ortaya koymuştu. Neuchatel’deki uygulama da bu bilimsel verilere dayanarak oluşturulmuş durumda.
“PANDEMİ İLE FARK ETTİK” Şehrin konsey üyesi Julie Courcier Delafontaine, Covid-19 pandemisinin insanların kültürel mekanların önemini anlamalarına yol açtığını vurguladı. Karantina günlerinde bu mekanların eksikliğinin farkına varıldığını belirten Delafontaine, şu ana kadar doktorlara yaklaşık 500 müze reçetesi dağıtıldığını ifade etti. Projenin mali bütçesi ise 10 bin İsviçre frangı (yaklaşık 430 bin Türk Lirası) olarak belirlendi.
Neuchatel Hastane Ağı Cerrahi Bölüm Başkanı Dr. Marc-Olivier Sauvain, ameliyat öncesi hastaların fiziksel ve ruhsal olarak güçlenmeleri için iki hastasına müze ziyaretlerini önerdiğini açıkladı. Sauvain, “Ameliyat öncesinde hastalarıma yalnızca yürüyüş yapmalarını söylemek yeterli olmayabilir. Ancak bir müze ziyareti onlara hem fiziksel hem de zihinsel egzersiz sağlayabilir” şeklinde konuştu.
Projenin, kronik hastalıklarla mücadele eden, depresyon yaşayan ya da hareket kabiliyeti azalan bireyler gibi birçok hasta için fayda sağlayabileceği düşünülüyor. Ayrıca, projenin mimarlarından Marianne de Reynier Nevsky, bu fikrin Kanada’nın Montreal kentindeki Güzel Sanatlar Müzesi’nde uygulanan benzer bir projeden esinlenilerek oluşturulduğunu aktardı. Başarılı bir şekilde hayata geçmesi durumunda, programın tiyatro ve dans gibi diğer sanatsal etkinliklerle genişletilmesi planlanıyor. Yetkililer, ileride İsviçre ulusal sağlık sisteminin de bu tür kültürel terapileri kapsamasını umut ediyor.