2023 yılında yayımlanan bir araştırma, yaygın bir uyku ilacının Alzheimer hastalığı ile bağlantılı zararlı proteinlerin beyinde birikimini azaltabileceğini gösterdi. St. Louis’deki Washington Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu çalışmada, uykusuzluk tedavisinde kullanılan ‘suvorexant’ adlı ilacın, beyin temizliğinde rol oynayan sıvı aracılığıyla Alzheimer ile ilişkili ‘amiloid-beta’ ve ‘tau’ proteinlerinin seviyelerinde hafif bir azalma sağladığı belirlendi.
Çalışma, herhangi bir bilişsel bozukluğu olmayan 38 sağlıklı orta yaşlı yetişkin üzerinde, uyku kliniğinde iki gece boyunca gözlem yapılarak yürütüldü. Elde edilen bulgular, uyku düzeni ile Alzheimer hastalığının biyolojik belirtileri arasında olabilecek bir ilişkiye işaret ediyor.
Uzmanlar, uzun zamandır uyku bozukluklarının Alzheimer’ın hafıza kaybı ve zihinsel gerileme gibi semptomlarından önce ortaya çıkabileceğini dile getiriyor. Bu belirtiler ortaya çıkmadan önce, beyinde ‘amiloid-beta’ plaklarının birikmeye başladığı ve sinir hücrelerinin arasını tıkayarak hastalığın ilerleyişine katkıda bulunduğu düşünülüyor.
Çalışmanın başyazarı olan Washington Üniversitesi Uyku Tıbbı Merkezi’nden nörolog Dr. Brendan Lucey, bulguların umut verici olduğunu ancak kesin sonuçlara ulaşmak için henüz erken olduğunu belirtti.
Lucey, yaptığı açıklamada, “Alzheimer hastalığından endişe duyan bireylerin, sadece bu çalışmadan yola çıkarak her gece ‘suvorexant’ kullanmaya başlamaları için yeterince kanıt yok” ifadelerine yer verdi.